Preview

Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University)

Advanced search

DAIRY PRODUCTIVITY OF DIFFERENT GENOTYPE COWS IN DEPENDENCE ON THE TECHNOLOGY OF MILKING

Abstract

The authors make a case that evaluation of genetic peculiarities and efficient technology of keeping and milking are the main factors that contribute to efficient dairy cattle breeding. The research is aimed at studying the influence of milking technology on cows’ dairy productivity. The authors made 3 groups of cows according to the breed, milking technology and way of keeping. The researchers fed the cows according to the ratios made by the professionals with taking into consideration the cows age, lactation period, productivity, body weight and body condition. The milk yield of the 1st lactation and total milk yield of the cows belonging to the 1st group (black and white breed, loafing, milking with applying of automated milking system) is higher in comparison with other groups on 564.0 (P < 0.05) and 2564.0 kg (P < 0.001). The share of the fat in milk produced by the cows of the 3d group (black and white cattle, farm animal housing and milking to the milk line) during the 1st lactation and total milk yield is higher than that of the cows of the 1st and 2nd groups on 0.08 (P < 0.05) и 0.07% (P < 0.05) correspondently. Protein concentration in milk produced by cows of the 3d group is less than in milk got by means of automated milking system on 0.06% (P < 0.05). The authors observed longer lifetime and economic efficiency of the black and white cows when loafing and milking them into the milking line on 0.5 y. and 0.5 lactation (P < 0.001). Therefore, automated line milking contributes to milk yield increase, protein concentration in milk and reduces the period of cows’ on-the-farm usage.

About the Authors

О. Чеченихина
Курганская государственная сельскохозяйственная академия им. Т. С. Мальцева
Russian Federation


Ю. Степанова
Курганская государственная сельскохозяйственная академия им. Т. С. Мальцева
Russian Federation


References

1. Бахарев А. А. Молочная продуктивность и состав молока коров-первотелок мясных пород // Агропродовольственная политика России. - 2012. - № 9. - С. 57-59.

2. Борисенко Е. А., Баранова К. В., Лисицын А. П. Практикум по разведению сельскохозяйственных животных. - М.: Колос, 1984. - 254 с.

3. Есмагамбетов К. К., Кощеев П. С. Влияние различного режима доения на молочную продуктивность коров черно-пестрой породы уральского типа // Аграр. вестн. - 2005. - № 6. - С. 36-39.

4. Донник И. М., Лоретц О. Г. Влияние технологии доения на молочную продуктивность и качество молока коров // Аграр. вестн. Урала. - 2014. - № 12 (130). - С. 13-16.

5. Инструкция по бонитировке крупного рогатого скота молочных и молочно-мясных пород. - М.: Колос, 1975. - 15 с.

6. Лещук Г. П., Иванова З. А. Практикум по статистическим методам обработки экспериментальных данных: учеб. пособие. - Курган: Комстат, 2007. - 174 с.

7. Погребняк В. А., Стрижаков В. И. Расчет селекционно-генетических параметров в животноводстве. - Омск: Изд-во ОмГАУ. - 2002. - 90 с.

8. Постановление Правительства РФ от 14.07.2012 № 717 «О Государственной программе развития сельского хозяйства и регулирования рынков сельскохозяйственной продукции, сырья и продовольствия на 2013-2020 годы» (с изменениями и дополнениями) [Электрон. ресурс]. - Режим доступа: http://base.garant.ru/70210644/ (дата обращения: 15.10.2015).

9. Правила оценки молочной продуктивности коров молочно-мясных пород СНПплем Р23-97: сб. правовых и норматив. актов к ФЗ «О племенном животноводстве». - М.: Изд-во ВНИИплем, 2000. - Вып. 2. - 81 с.

10. Степанов А. В. Морфологические свойства вымени коров черно-пестрой породы при разной технологии доения // Агропродовольственная политика России. - 2012. - № 3. - С. 77-78.

11. Шевелева О. М., Свяженина М. А. Продуктивные и племенные качества пород крупного рогатого скота в Тюменской области // Достижения науки и техники АПК. - 2012. - № 3. - С. 43-45.


Review

For citations:


 ,   DAIRY PRODUCTIVITY OF DIFFERENT GENOTYPE COWS IN DEPENDENCE ON THE TECHNOLOGY OF MILKING. Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University). 2016;(2):160-164. (In Russ.)

Views: 305


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-6724 (Print)