Preview

Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University)

Advanced search

SACCHARINE AMINO ACID ADDITIVE OUT OF WHEAT IN PIG DIETS

Abstract

At the present time many pig-breeding farms of the region implement the making of adequate combined feeds based on self-produced grain crops. To improve protein concentration and amino acid balance in feeds of the kind an experimental additive out of wheat is offered as an alternative to typical additives of animal origin or to synthetic amino acids. The novel saccharine amino acid additive obtained with the method of enzymatic hydrolysis through ground wheat proteolytic enzymes and followed by releasing the hydrolyzate liquid constituent via centrifugation. The enzymes introduced into the additive are inactivated with the method of pasteurizing the additive. Prior the feeding, the additive is cooled to technologically regulated temperature. Moisture of a ready-made additive is 82 %, protein content recalculated to dry matter is 59 %, sugar content - 36 %. The experimental saccharine amino acid additive is readily consumed by sucking piglets and digested without any aftereffect or diarrhea. The experimental additive of wheat introduced into the piglet diet at their early age and in the amount of 7 % of diet dry matter facilitates a statistically true 19.5 % increase in piglet growth rate.

About the Authors

В. Ермохин
Сибирский НИИ переработки Россельхозакадемии
Russian Federation


К. Жучаев
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


С. Богатырева
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


References

1. Целевая программа Министерства сельского хозяйства Российской Федерации «Развитие свиноводства России в 2009-2012 гг. и на период до 2020 года». - М., 2009. - 18 с.

2. Справочник сибирского животновода / РАСХН. Сиб. отд-ние. СибНИПТИЖ; под ред. М. Д. Чамухи, А. С. Донченко. - Новосибирск, 2000. - 220 с.

3. Жучаев К. В. Генетическая характеристика иммунореактивности и естественной резистентности сельскохозяйственных животных // С.-х. биология. - 1992. - № 6. - С. 36.

4. Способ производства высокобелковой основы из зерна пшеницы для приготовления пищевого продукта: пат. 2453126 Рос. Федерация: МПК А23J 1/12 / В. Г. Ермохин, Т. Т. Вольф, В. А. Углов; заявитель и патентообладатель ГНУ СибНИИП Росельхозакадемии. - № 2010141619/10. Заявл. 11.10.2010, Бюл. № 17. - 3 с.

5. Бекенев В. А. Технология разведения и содержания свиней. - СПб., 2012. - 414 с.

6. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных: справ. пособие. / под ред. А. П. Калашникова. - 3-е изд., перераб. и доп. - М., 2003. - 456 с.

7. Рядчиков В. Г. Рациональное использование белка - концепция «идеального» протеина // Научные основы ведения животноводства и кормопроизводства: юбил. сб. науч. тр. СКНИИЖ. - Краснодар, 1999. - С. 192-208.

8. Рядчиков В. Г. Концепция рационального использования белка при кормлении свиней // Вестн. РАСХН. - 2000. - № 1. - С. 59-62.

9. Рядчиков В. Г. Нормы потребности свиней мясных пород и кроссов в энергии и переваримых аминокислотах // Науч. журн. КубГАУ. - 2007. - № 34 (10). - С. 111-139.

10. Липатов Н. Н. Предпосылки компьютерного проектирования продуктов и рационов питания с заданной пищевой ценностью // Хранение и переработка сельхозсырья. - 1995. - № 3.

11. Актуальные вопросы кормопроизводства и кормления сельскохозяйственных животных в Сибири: рекомендации. - Новосибирск: Изд-во НГАУ, 2013. - 52 с.


Review

For citations:


 ,  ,   SACCHARINE AMINO ACID ADDITIVE OUT OF WHEAT IN PIG DIETS. Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University). 2014;2(31):73-77. (In Russ.)

Views: 182


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-6724 (Print)