Preview

Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University)

Advanced search

METHODOLOGY OF CALCULATING THE REQUIREMENT OF METABOLIC ENERGY OF PIGS OF DIFFERENT PRODUCTIVITY

Abstract

Energy is very important in the diet of pigs in order to enhance metabolic function. When energy is insufficient, nutritional agents can’t contribute to enhancing genetic capacity of animals. The main costs in feeding relate to satisfy animals needs in energy. The research is aimed at defining the bacon pigs, meat-type pigs and meat and fat pigs at the last stage of fattening in dependence on genetic capacity, keeping conditions and pork quality. The authors investigated fattening Duroc pigs, Landras pigs and White pigs at Agricultural holding “Vostok” of the Krasnoyarsk Territory. The authors used factorial method and analyzed chemical composition of pork in veterinary laboratory of Krasnoyarsk. The research has shown that metabolic energy is a research criteria used for defining energy needs of animals. The authors suggest innovative methodology to rate animals needs in metabolic energy at the last stage of fattening. It includes factorial method based on energy costs for specific physiological functions. This method and research data contribute to define pork quality and animal productivity in dependence on genetic capacity, physiological condition and keeping conditions. Application of this methodology at pig-breeding enterprises contributes to feeding animals on the basis of scientific method and produce agricultural production with low costs on feeds which makes 60 % of pork production costs in the Krasnoyarsk Territory.

About the Author

А. Лазаревич
Красноярский научно-исследовательский институт животноводства
Russian Federation


References

1. Аверкиева О. Н., Клименко Т. И. Расчет рационов по чистой энергии // Животноводство России. - 2006. - № 4. - С. 28-29.

2. Гегамян Н. С., Пономарев Н. В., Черногоров А. Л. Эффективная система производства свинины (опыт, проблемы и решения). - М.: ФГНУ «Росинформагротех», 2010. - С. 150-169.

3. Голушко В. М., Винник Л. Н. Эффективность различного соотношения энергии и протеина и протеина в рационах молодняка свиней // Бюл. ВНИИФБиП с.-х. животных. -1986. - Вып. 3 (82). - С. 53-56.

4. Кабанов В. Д. Интенсивное производство свинины. - 2-е изд., перераб. - М., 2006. - 377 с.

5. Мак-Дональд П., Эдвардс Р., Гринхалдж Дж. Питание животных / пер. с англ. А. А. Яковлевой. - М.: Колос, 1970. - 503 с.

6. Ниязов Н. Уровень энергии в рационе для откармливаемых свиней // Свиноводство. - 2005. - № 3. - С. 14-15.

7. Ноздрин Н. Т., Мысик А. Т. Обмен веществ и энергии у свиней. - М.: Колос, 1975. - 240 с.

8. Питание свиней: Теория и практика / пер. с англ. Н. М. Тепера. - М.: Агропромиздат, 1987. - 313 с.

9. Рядчиков В. Г. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных. Методология, ошибки, перспективы // С.-х. биология. - 2006. - № 4. - С. 68-81.

10. Campbell R. G., Dunkin А. С. Influence of feeding level and protein level in early life on the cellularity of adipose tissue and body fat content of growing pigs // Br. J. Nutr. - 1983. - Vol. 49. - P. 109-118.

11. Energy costs of protein and fat deposition in pigs fed ad libitum. / M. W. Tess, G. E. Dickerson, J.A Nienaber [et al] // J. Anim. Sci. - 1984. - Vol. 58. - P. 111-121.

12. Haydon K. D., Tanksley T. D., Knabe D. A. Performance and carcass composition of limit-fed crowing-finishing swine // J. Anim. Sci. - 1989. - Vol. 67. - P. 1916-1925.

13. Рядчиков В. Г. Основы питания и кормления сельскохозяйственных животных: учеб.-практ. пособие. - Краснодар: КубГАУ, 2012. - 328 с.

14. Лазаревич А. Н. Методика расчета потребности в обменной энергии для свиней крупной белой породы // Сиб. вестн. с.-х. науки. - 2015. - № 5. - С. 68-73.

15. Лазаревич А. Н. Методика расчета потребности в обменной энергии для свиней мясного направления // Вестн. Бурят. ГСХА им. В. Р. Филиппова. - 2016. - № 3. - С. 58-64.

16. Рядчиков В. Г. Факториальный метод определения потребности свиней в лизине: сб. науч. тр. СКНИИЖ. - Краснодар, 1986. - С. 26-36.

17. Богданов Г. А. Кормление сельскохозяйственных животных. - М.: Колос, 1991. - 287 с.

18. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных: справ. пособие. / А. П. Калашников [и др.]. - 3-е изд. перераб. и доп. - М.: Россельхозакадемия, 2003. - С. 171.

19. Химический состав и пищевая ценность свинины [Электрон. ресурс] / Е. В. Пронь, В. И. Герасимов, Н. Н. Жерноклеев [и др.]. - Режим доступа: http: //www.rusnauka.com/28_NIOXXI_2008/Veterenaria/35145.doc.htm. - (Дата обращения: 25.12.2016).


Review

For citations:


  METHODOLOGY OF CALCULATING THE REQUIREMENT OF METABOLIC ENERGY OF PIGS OF DIFFERENT PRODUCTIVITY. Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University). 2017;(2):136-142. (In Russ.)

Views: 202


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-6724 (Print)