Preview

Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University)

Advanced search

USAGE OF PIG BREEDING BIORESOURCES IN QUALITY OF PORK

Abstract

The paper explores chemical and qualitative parameters of muscles and bacon of pigs of different breeds: Large White, Duroc, Landras, Pietrain and Kemerovo pigs in the conditions of industrial complex. The researchers took samples at the period of slaughter and identified the initial moisture, fat, protein, ash, calcium, phosphorus, acidity, moisture-retaining power, fatty acids and organoleptic parameters. Pietrain pigs are characterized by the biggest area of “muscular eye” (51.7 sm 2), slight back fat (21.1 mm) and low concentration of meat fat (2.4 %). Kemerovo pigs are characterized by the highest concentration of meat fat (4.9 %), higher concentration of palmic acid in the meat fat (25.3 %), thicker back fat (35.1 mm), the highest concentration of fatty acids (52.09 %) in the fat and the best taste of meat and bacon. The most specific parameters of genofond are observed in Kemerovo pigs, Pietrain pigs and Duroc pigs. Large White pigs (0.869) and Landras pigs (0.906) and Pietrain pigs are similar according to genofond.

About the Authors

В. Бекенёв
Сибирский научно-исследовательский и проектнотехнологический институт животноводства СФНЦА РАН
Russian Federation


В. Деева
Сибирский научно-исследовательский и проектнотехнологический институт животноводства СФНЦА РАН
Russian Federation


А. Аришин
АОА свиноводческий комплекс «Чистогорский»
Russian Federation


И. Чернуха
Всероссийский НИИ мясной промышленности им. В. М. Горбатова
Russian Federation


И. Боцан
Сибирский научно-исследовательский и проектнотехнологический институт животноводства СФНЦА РАН
Russian Federation


Н. Третьякова
АОА свиноводческий комплекс «Чистогорский»
Russian Federation


References

1. Palmquist D. L. Omega-3 Fatty Acids in Metabolism, Health and Nutrition and for Modified Animal Product Foods // Professional Animal Scientist. - 2009. - Vol. 25, N 3. - P. 207-249.

2. Distribution and Composition of Porcine Carcass Fat. / A. H. Martin, H. T. Fredeen, G. M. Weiss, R. B. Carson // J. Anim. Sci. - 1972. - Vol. 35, N 3. - P. 534-541.

3. Вохмяков А. С. Связь скорости роста и степени ожирения свиней с физико-химическими свойствами и жирно-кислотным составом подкожного сала: автореф. дис. … канд. биол. наук. - М., 2007. - 18 с.

4. Warnants N., Van Oeckel M. J., Boucque C. V. Incorporation of dietary polyunsaturated fatty acids into pork fatty tissues // J. Anim. Sci. - 1999. - Vol. 77. - P. 2478-2490.

5. Соколов А. А. Физико-химические и биохимические основы технологии мясопродуктов. - М.: Пищ. пром-сть. - 1965. - 490 с.

6. Заболотная А. А., Бекенёв В. А. Физико-химические свойства шпика свиней разного происхождения // Свиноводство. - 2011. - № 4. - С. 16-18.

7. Журавлёв А. И. Свободнорадикальное окисление в патогенезе атеросклероза. Биоантиокислители. - М.: Наука, 1975. - C. 131-133.

8. Fallon S. Nourishing Traditions // New Trends Publishing. - 1999. - 688 p.

9. Желтиков А. И., Петухов В. Л. Изменение генетической структуры чёрно-пёстрого скота в процессе голштинизации // Сиб. вестн. с.-х. науки. - 1996. - № 3-4. - С. 97-99.

10. Ильин В. В., Желтиков А. И., Короткевич О. С. Изучение некоторых продуктивных и биологических особенностей красного степного скота Алтайского края // Достижения науки и техники АПК. - 2012. - № 2. - С. 68-71.

11. Тихонов В. Н., Жучаев К. В. Микроэволюционная теория и практика породообразования свиней / РАН. Сиб. отд-ние. ИЦиГ. - Новосибирск, 2008. - 395 с.

12. Дементьев В. Н. Селекционно-генетические параметры и их использование для совершенствования пород свиней Западной Сибири: автореф. дис. … канд. с.-х. наук. - Новосибирск, 1992. - 23 с.

13. Плохинский Н. А. Биометрия. - Новосибирск, 1961. - 362 с.

14. Бекенёв В. А. Селекция свиней / РАСХН. Сиб.отд-ние. - Новосибирск, 1997. - 72 с.

15. Ω-3 Fatty acid dietary recommendations and food sources to achieve essentiality and cardiovascular benefits / Sarah K. Gebauer, Tricia L. Psota, William S. Harris, Penny M. Kris-Etherton // American Journal of Clinical Nutrition. - 2006. - Vol. 83, N 6. - S. 1526-1535.

16. Строев Е. А. Биологическая химия. - М.: Высш. шк., 1986. - 479 с.


Review

For citations:


 ,  ,  ,  ,  ,   USAGE OF PIG BREEDING BIORESOURCES IN QUALITY OF PORK. Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University). 2016;(3):176-184. (In Russ.)

Views: 260


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-6724 (Print)