THE USE OF IR-DRIED VEGETABLE-BASED FOOD ADDITIVES TO MAKE NUTRITION STUFFS FOR THERAPEUTIC AND DISEASE-PREVENTIVE PURPOSES
Abstract
The paper considers the possibility to use IR-dried vegetable-based food additives when making nutrition stuffs for therapeutic and disease-preventive purposes. Nutrition is one of the most important factors of the relationship between man and environment. Nowadays burning is the issue to develop the technology to make nutrition stuffs on the basis of available raw stock sources abundant with biologically active substances. Vegetables are the sources of vitamins (A, B3, B6, B9, C, E, PP), saccharides (grape, fruit sugars, sucrose), organic acids (citric, malic, oxalic), mineral substances. Vegetable composition also contains pectin capable to form compounds with heavy metals and excrete them out of the body. In recent years the largest use has been put to vegetable ingredients with minimal moisture: whole or ground to the size required, up to powder, produced by drying. Particularly common became the latest methods of vegetable raw stock drying including infrared (IR) drying. IR-dried vegetables retain their natural color, aroma and flavor. They are quick to resume their original size in water; they do not lose their beneficial properties in continuous storage. A physiological experiment established that food additives of beet, pumpkin and carrot influence some physiological and biochemical indices in rats. Powder-like dry food of vegetables can be widely used by public catering establishments and food industry as food and flavor additives and for manufacturing therapeutic and diseasepreventive stuffs.
About the Authors
V. V. KorshunovaRussian Federation
T. I. Bokova
Russian Federation
A. T. Inerbaeva
Russian Federation
O. V. Lichisenok
Russian Federation
References
1. Кудряшева А.А. Влияние питания на здоровье человека // Пищ. пром-сть. – 2004. – № 12. – С. 88–90.
2. Тимофеева В.Н., Зенькова М.Л. Использование перспективного сырья для производства продуктов профилактического назначения // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2006. – № 9. – С. 66–68.
3. Варфоломеева Т.Ф., Типсина Н.Н. Использование растительного сырья в производстве кондитерских и хлебобулочных изделий // Аграрная наука на рубеже веков: материалы регион. науч.-практ. конф. – Красноярск, 2007. – С. 5.
4. Дадали В.А. Минорные компоненты пищевых растений как регуляторы детоксикационных и мета- болистических систем организма // Вестн. Санкт-Петербург. гос. мед. акад. им. И.И. Мечникова. – 2001. – № 1 (2). – С. 24–30.
5. Волончук С.К. Обоснование параметров кондуктивно-инфракрасной сушилки для производства сухого картофельного пюре: автореф. дис. … канд. техн. наук. – Новосибирск, 2003. – 21 с.
6. Волончук С.К., Филлиманчук Г.П., Шорникова Л.П. Организация производства обезвоженных продуктов из растительного сырья с использованием инфракрасного излучения. Сушка плодов и овощей: рекомендации для фермеров и производителей с.-х. продукции. – Новосибирск, 2007. – 35 с.
7. Джураев Х.Ф., Мехшонов И.И., Хикматов Д.Н. ИК-конвективная сушка сельхозпродуктов // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2001. – № 7. – С. 20–22.
8. Волончук С.К. Техника и технология сушки растительного сырья с использованием инфракрасного излучения: рекомендации / РАСХН. Сиб. отд-ние, ГНУ СибНИПТИП. – Новосибирск, 2006. – 36 с.
9. Мацейчик И.В. Красильникова А.А., Волончук С.К. Влияние добавок из ИК-сушеного растительного сырья на качество печенья // Пища. Экология. Качество: материалы 2-й Междунар. науч.-практ. конф. /РАСХН. Сиб. отд-ние, СибНИПТИП. – Новосибирск, 2002. – С. 281–285.
10. Дубкова Н. З., Галиакберов З.К., Николаев Н.А. Исследование кинетики сушки при получении порошков из растительного сырья // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2002. – № 2. – С. 30–33.
11. Эккерт Р., Рэндел Д., Огастин Дж. Физиология животных: механизмы и адаптация. – М.: Мир, 1992. – Т. 2. – 344 с.
12. Физиология животных и этология / В.Г. Скопичев, Т.А. Эйсымонт, Н.П. Алексеев [и др.]. – М.: КолосС, 2003. – 720 с.
13. Физиология человека / Е.Б. Бабский, В.Д. Глебовский, А.Б. Коган [и др.]. – М.: Медицина, 1985. – 544 с.
14. Реутова Е.А., Стацевич Л.Н. Изменение биохимических и морфологических показателей крови у животных: учеб. пособие. – Новосибирск, 2005. – 132 с.
15. Инербаева А.Т. Товароведная оценка мяса птицы и способы снижения токсичных элементов как факторы, формирующие безопасность пищевых продуктов: автореф. дис. … канд. техн. наук. – Кемерово, 2004. – 17 с.
16. Носенко Д.Л. Влияние растительных полисахаридов на детоксикацию антропогенных загрязнителей (свинца и кадмия) в организме крыс: автореф. дис. … канд. биол. наук. – Новосибирск, 2007. – 15 с.
Review
For citations:
Korshunova V.V., Bokova T.I., Inerbaeva A.T., Lichisenok O.V. THE USE OF IR-DRIED VEGETABLE-BASED FOOD ADDITIVES TO MAKE NUTRITION STUFFS FOR THERAPEUTIC AND DISEASE-PREVENTIVE PURPOSES. Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University). 2014;(4):86-90. (In Russ.)