Preview

Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University)

Advanced search

THE INFLUENCE OF PROBIOTIC DAIRY FEEDING ADDITIVE AND PREBIOTIC AUTOLYZATE ON PRODUCTIVITY OF BROILERS

Abstract

The article explores the influence of probiotic lactic-acid feeding additive and prebiotic autolyzate on broilers’ productivity. The research results show that complex application of lacto-acid feeding additive and brewing yeast (autolyzate) contributes to the growth and development of broilers. The authors observed the following parameters of poultry growth and development: the body weight of broilers aged up to 14 days was equal in both experimental and control groups; the researchers observed body weight gain on 4.6 % (Р<0.05-0.001) in the poultry aged 21 days of experimental group, the parameters of experimental poultry aged 28 days exceed the ones of the control group on 2.15; 35 days aged poultry - 3.8 (Р<0.05-0.001), and 42 days aged poultry - 6.2%. The livability in the experimental group was 97.3% that is 3 % higher than that in the control group. The effect is formed by means of pharmacological properties of lacto-acid feeding additive and autolyzate. The broilers of experimental group had higher adaptive features due to their immune system development from the early stage. The broilers of control group showed the negative effect on pathogenic microflora caused by antibiotic, intestine microflora and breaches in metabolism and immune system. All these factors led to reducing of productivity and livability. Autolyzate in the growing medium supported normoflora and increased biotic protein produced by means flora microorganisms. Application of probiotic lacto acid feeding additive and autolyzate prebiotic in feeding broilers supported their digestedness and nutrient availability and better metabolic processes.

About the Authors

А. Швыдков
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


Н. Ланцева
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


Л. Рябуха
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


References

1. Использование пробиотиков в бройлерном производстве / А. Н. Швыдков, Л. А. Кобцева, Р. Ю. Килин [и др.] // Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. - 2013. - № 2. - С. 40-47.

2. Эффективность использования пробиотиков в бройлерном птицеводстве / А. Н. Швыдков, Р. Ю. Килин, Т. В. Усова [и др.] // Главный зоотехник. - 2013. - № 5. - С. 22-29.

3. Поиск альтернативы антибиотикам в бройлерном птицеводстве / А. Н. Швыдков, С. Ю. Жбанова, О. С. Котлярова [и др.] // Птицеводство. - 2012. - № 11. - С. 35-39.

4. Управление качеством и безопасностью пищевой продукции птицеводства: метод. рекомендации / Н. Н. Ланцева, А. Е. Мартыщенко, Л. А. Кобцева [и др.]; Новосиб. гос. аграр. ун-т, Биолого-технол. фак. - Новосибирск: ИЦ «Золотой колос», 2014. - 59 с.

5. Влияние функциональных свойств пробиотиков и фитобиотиков на показатели продуктивности цыплят-бройлеров / Н. Н. Ланцева, А. Е. Мартыщенко, А. Н. Швыдков [и др.] // Фундаментальные исследования. - 2015. - № 2-7. - С. 1417-1423.

6. Влияние технологии производства функциональных экопродуктов на свойства и качество скорлупы яиц кур-несушек / Н. Н. Ланцева, А. Н. Швыдков, А. Л. Верещагин [и др.] // Фундаментальные исследования. - 2015. - № 2-14. - С. 3116-3120.

7. Влияние молочно-кислой кормовой добавки на лизоцимную активность в кишечнике животных / А. Н. Швыдков, Л. А. Кобцева, Р. Ю. Килин [и др.] // Птицеводство. - 2014. - № 4. - С. 22-25.

8. Игнатович Л. Нетрадиционные кормовые добавки для кур-несушек // Животноводство России. - 2013. - № 8. - С. 17-19.

9. Тараканов Б., Никулин В., Палагина Т. Новый пробиотик микроцикол // Птицеводство. - 2005. - № 2. - С. 19-20.

10. Бушов А. В., Курманаева В. В. Ростостимулирующее действие биопрепаратов в технологии выращивания цыплят-бройлеров // Вестн. Ульянов. ГСХА. - 2014. - № 4 (28). - С. 105-109.

11. Бушов А. В., Курманаева В. В. Повышение резистентности и иммунного статуса организма бройлеров за счет включения в их рационы биологически активных веществ разного спектра действия // Вестн. Ульянов. ГСХА. - 2012. - № 4 (20). - С. 87-92.

12. Гарабаджиу А. В., Федоров В. Н., Донченко Д. В. Использование пробиотиков в промышленном птицеводстве // Птицеводство. - 2008. - № 2. - С. 18-21.

13. Фисинин В. И., Сурай П. Ф. Первые дни жизни цыплят: от защиты от стрессов к эффекивной адаптации // Птицеводство. - 2012. - № 2. - С. 11-15.

14. Швыдков А. Н., Ланцева Н. Н., Рябуха Л. А. Физиологическое обоснование использования пробиотиков, симбиотиков и природных минералов в бройлерном птицеводстве Западной Сибири. Ч. 1: Комплексная характеристика молочно-кислой кормовой добавки: монография / Новосиб. гос. аграр. ун-т. - Новосибирск: ИЦ НГАУ «Золотой колос», 2015. - 149 с.


Review

For citations:


 ,  ,   THE INFLUENCE OF PROBIOTIC DAIRY FEEDING ADDITIVE AND PREBIOTIC AUTOLYZATE ON PRODUCTIVITY OF BROILERS. Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University). 2016;(2):165-171. (In Russ.)

Views: 343


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-6724 (Print)