Preview

Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University)

Advanced search

ORGANOLEPTIC AND CHEMICAL EVALUATION OF ICG PIGS’ MEAT

Abstract

The paper explores organoleptic and chemical parameters of meat of ini-pigs ICG (Institute of Cytology and Genetics in SD RAS). Body, colour, odour and form of meat of investigated animals after slaughtering corresponded to the standards of fresh meat. Comparative analysis of chemical concentration of ICG mini-pigs and wild Sicilian pigs has shown that meat of mini-pigs contained higher moisture and low concentration of protein and fat. Concentration of minerals in the meat of animals of both groups didn’t differ significantly. Correlation of moisture, protein and ash in the rib eye and hock muscles was equal. Aminoacid concentration of rib eye and hock muscles of ICG mini-pigs didn’t differ significantly, except for higher concentration of phenylalanine, tyrosine and oxyproline in the rib eye compared with hock muscles. The publication shows that concentration of aminoacids in the meat of ICG mini-pigs doesn’t differ from their concentration in the meat of Yorkshire pigs. The authors observed significant difference between two groups in amount of glutamine, glycine, lysine, isoleucine, phenylalanine, serine, proline and oxiproline. Protein index of rib eye of ICG mini-pigs was 3.04 ± 0.69 and hock muscles - 1.61 ± 0.33. The research results correspond to the literature data on foreign Large pigs. But protein index of mini-pigs was lower than that of stud breeds of Russian selection. Some sources speak about correlation between different aminoacids and growth intensity, which is lower for mini-pigs than for commercial breeds and their hybrids. The results demonstrate necessity for further research in this area.

About the Authors

К. Шатохин
Сибирский научно-исследовательский и проектно-технологический институт животноводства
Russian Federation


С. Никитин
Институт цитологии и генетики Сибирского отделения РАН
Russian Federation


Г. Гончаренко
Сибирский научно-исследовательский и проектно-технологический институт животноводства
Russian Federation


С. Князев
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


В. Полянская
Сибирский научно-исследовательский и проектно-технологический институт животноводства
Russian Federation


В. Запорожец
Институт цитологии и генетики Сибирского отделения РАН
Russian Federation


Т. Шаврина
Сибирский научно-исследовательский и проектно-технологический институт животноводства
Russian Federation


References

1. Мельникова С. Современные методы ветеринарно-санитарной экспертизы мяса свиней // Свиноферма. - 2011. - Вып. 1. - С. 40-46.

2. Заяс Ю. Ф. Качество мяса и мясопродуктов. - М.: Лёгкая и пищевая пром-ть, 1981. - 480 с.

3. Заболотная А., Бекенёв В. Качество мяса свиней российской и ирландской селекции // Животноводство России. - 2013. - Спецвыпуск 13. - С. 29-31.

4. Кликаст Д., Субраманиам П. Стабильность и срок годности. Мясо и рыбопродукты. - СПб.: Профессия, 2012. - 420 с.

5. Genetic variability of transcript abundance in pig peri-mortem skeletal muscle: eQTL localized genes involved in stress response, cell death, muscle disorders and metabolism / L. Liaubet, V. Lobjois, T. Faraut [et al.] // BMC Genomics 2011. - [Электрон. ресурс]. - Режим доступа: http://www. biomedcentral.com/1471-2164/ 12/548.

6. Бекенёв В. А. Технология разведения и содержания свиней. - СПб.: Лань, 2012. - 416 с.

7. Тихонов В. Н. Лабораторные мини-свиньи: генетика и медико-биологическое использование / Ин-т цитологии и генетики СО РАН. - Новосибирск, 2010. - 304 с.

8. Поливода А. М., Стробыкина Р. В., Любецкий М. Д. Методика оценки качества продуктов убоя у свиней // Методики исследований по свиноводству: сб. науч. тр. - Харьков, 1977. - С. 48-56.

9. Amino acids and proteins [Электрон. ресурс]. - Режим доступа: http://www.us.elsevierhealth.com/media/us/samplechapters/9780323053716/Chapter%2002.pdf.

10. Кабанов В. Д. Молекулярные основы селекции свиней. - М., 2013. - 352 с.

11. Льюин Б. Гены: пер. 9-го англ. изд. - М.: БИНОМ. Лаборатория знаний, 2012. - 896 с.

12. Никитин С. В., Князев С. П., Шатохин К. С. Миниатюрные свиньи ИЦиГ - модельный объект для изучения формообразовательного процесса// Вавиловский журнал генетики и селекции. - 2014. - Т. 18, № 2. - С. 279-293.

13. Никитин С. В., Князев С. П. Отбор и адаптация в популяциях домашних свиней // Lambert Academy Publishing. - 2015. - 228 с.

14. Canadian Centre for Swine Improvement Annual Report // Annual Meeting, Quebec City. - 2013. - 31 р.

15. ГОСТ 7269-79. Мясо. Методы отбора образцов и органолептические методы определения свежести. - М.: Стандартинформ, 2010. - 5 с.

16. ГОСТ 19496-93. Мясо. Метод гистологического исследования / Межгосударств. совет по стандартизации, метрологии и сертификации. - Минск, 2006. - 8 с.

17. ГОСТ Р 51479-99. Мясо и мясные продукты. Метод определения массовой доли влаги. - М.: Стандартинформ, 2010. - 4 с.

18. ГОСТ 25011-81. Мясо и мясные продукты. Методы определения белка. - М.: Стандартинформ, 2010. - 7 с.

19. ГОСТ 23042-86. Мясо и мясные продукты. Методы определения жира. - М.: Стандартинформ, 2010. - 5 с.

20. ГОСТ 31727-2012. Мясо и мясные продукты. Метод определения массовой доли общей золы. - М.: Стандартинформ, 2013. - 8 с.

21. Chemical composition of the meat of “Nero Siciliano” pigs reared outdoor and plein air / A. Zumbo, B. Chiofalo, D. Piccolo, L. Chiofalo // Ital. J. Anim. Sci., 2003. - Vol. 2. - P. 379-381.

22. Качество мясосальной продукции свиней, полученных от различных вариантов скрещивания / В. А. Бекенёв, В. И. Фролова, Д. Н. Лейман [и др.] // Современные технологии в животноводстве Сибири: сб. науч. тр. - Новосибирск, 2012. - С. 56-67.

23. Водяников В. И., Шкаленко В. В. Аминокислотный состав и белково-качественный показатель мяса чистопородных подсвинков в сравнении с двухпородными и трёхпородными помесями // Свиноводство. - 2014. - № 7. - С. 22-23.

24. Гурьева К. Б., Иванова Е. В. Биологическая ценность белков замороженного мяса после хранения // Мясные технологии. - 2012. - № 3. - С. 46-49.

25. Amino acids in raw cured pork [Электрон. ресурс]. - Режим доступа: http://food-properties.com/raw-cured-pork-bacon-amino-acids.

26. Лакин Г. Ф. Биометрия. - М.: Высш. шк., 1973. - 347 с.

27. Бондарцев А. С. Шкала цветов. - М.: Изд-во АН СССР, 1954. - 29 с.

28. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных: справ. пособие / под ред. А. П. Калашникова, В. И. Фисинина, В. В. Щеглова, Н. И. Клейменова. - 3-е изд., перераб. и доп. - М., 2003. - 456 с.

29. Growth differences of male and female Göttingen minipigs during ad libitum feeding: a pilot study / P.J.A. Bollen, L. W. Madsen, O. Meyer, J. Ritskes-Hoitinga // Laboratory Animals. - 2005. - Vol. 2. - P. 379-381.


Review

For citations:


 ,  ,  ,  ,  ,  ,   ORGANOLEPTIC AND CHEMICAL EVALUATION OF ICG PIGS’ MEAT. Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University). 2015;(4):181-187. (In Russ.)

Views: 248


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-6724 (Print)