Preview

Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University)

Advanced search

VARIATIONS IN BIOLOGICAL VALUE OF WINTER WHEAT GRAIN AFTER SHV PROCESSING

Abstract

The authors consider aminoacid concentration of grain and factors contributing to its changing to be very significant for practical tasks. Increasing of biological value of raw materials we can correct human ration making it more appropriate to human organism. The paper makes an attempt to change biological value of soft winter wheat grain influenced by electromagnetic field of 140 and 700 SHV. The research explored the following features of food value of protein: aminoacid score, daily maintenance in essential aminoacids, potential biological value, biological value, coefficient of differences in aminoacid score, coefficient of aminoacid concentration utility, excess of essential aminoacids, comparable excess and redundancy. None of regimes studied leads to improvement of all parameters studied. Otherwise, most appropriate combinations are observed in control variant (protein concentration, potential biological value, coefficient of differences in aminoacid score and excess of essential aminoacids) and experiment 140 watt-sec (minimal aminoacid score, daily maintenance in essential aminoacids, utility coefficient, comparable excess and redundancy). Application of SHV processing 700 watt-sec affects negatively most parameters of biological value of wheat protein, but improves biological value of protein and daily maintenance of human organism in essential aminoacids.

About the Authors

О. Соболева
Кемеровский государственный сельскохозяйственный институт
Russian Federation


Е. Кондратенко
Кемеровский государственный сельскохозяйственный институт
Russian Federation


References

1. Кудрявцев А. М. Генетика глиадина яровой твердой пшеницы: автореф. дис. … канд. биол. наук. - М., 1991. - 20 с.

2. Аминокислотный состав зерна мягкой яровой и озимой пшеницы юго-востока Западной Сибири / Л. Г. Пинчук, Е. П. Кондратенко, М. А. Сигачева, Н. У. Юркеева // Аграрная наука: современные проблемы и перспективы развития: материалы Междунар. науч.-практ. конф. - Махачкала, 2012. - С. 1940-1944.

3. Aminoacid composition and biological value of spring wheat grains in south-east of Western Siberia / E. P. Kondratenko, L. G. Pinchuk, E. A. Egushova, N. U. Yurkeeva // European Journal of natural history. - 2010. - № 2. - Р. 55-57.

4. Ториков В. Е., Фокин И. И. Содержание аминокислот в зерне озимой пшеницы в зависимости от уровня минерального питания // Вестн. Брян. ГСХА. - 2009. - № 3. - С. 44-48.

5. Aminoacid composition of wheat grain gluten under microbe Impact / М. G. Sokolova, G. P. Akimova, V. V. Verkhoturov, O. B. Vaishlya // Journal of Stress Physiology & Biochemistry. - 2012. - Vol. 8, N 4. - Р. 16-26.

6. Сигачева М. А., Пинчук Л. Г. Аминокислотный состав зерна яровой мягкой пшеницы юго-востока Западной Сибири при предпосевном озонировании семян // Аграрная наука: современные проблемы и перспективы развития: материалы Междунар. науч.-практ. конф. - Махачкала, 2012. - С. 1968-1972.

7. Ромадина Ю. А. Комплексная оценка влияния КВЧ-излучения на особенности биологии вредителей запасов зерна на примере доминирующих видов Среднего Поволжья: дис. … канд. биол. наук. - Кинель, 2005. - 19 с.

8. Рамазанов Р. Г. Улучшение качества дефектного зерна и повышение питательной ценности зернового сырья комбикорма: автореф. дис. … канд. техн. наук. - М., 2005. - 25 c.

9. Никитина М. А., Сусь Е. Б. Контроль за качеством белка с помощью компьютерных технологий // Инновационные исследования и разработки для научного обеспечения производства и хранения экологически безопасной сельскохозяйственной и пищевой продукции: материалы Междунар. науч.-практ. конф. - Краснодар, 2015. - С. 384-387.

10. Способ оценки биологической ценности растительного белка: пат. 2198538 Российская Федерация: МПК7 А 23 К 1/00, G 01 N 33/50 / А. П. Стаценко; заявитель и патентообладатель: Пенз. гос. с.-х. акад. - № 2001105520/13; заявл. 26.02.2001; опубл. 20.02.2003.

11. Лупинская С. М., Кузнецова Л. А. Разработка композиции дикорастущего сырья для повышения биологической ценности плавленых сыров // Техника и технология пищевых производств. - 2015. - Т. 37, № 2. - С. 22-28.

12. Пинчук Л. Г., Кондратенко Е. П., Гришкова М. Г. Оценка аминокислотного состава зерна яровой пшеницы в связи с сортовыми особенностями и условиями произрастания на юго-востоке Западной Сибири // Тенденция и факторы развития агропромышленного комплекса Сибири: сб. материалов межрегион. науч.-практ. конф. - Кемерово, 2005. - С. 120-122.


Review

For citations:


 ,   VARIATIONS IN BIOLOGICAL VALUE OF WINTER WHEAT GRAIN AFTER SHV PROCESSING. Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University). 2015;(4):87-94. (In Russ.)

Views: 202


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-6724 (Print)