SENERGY EFFECT OF ACTIVATED FEEDS AND CMA IN BROILER-CHICKENS REARING
Abstract
Based on the experimental data the paper estimates the effect of activated feeds and cultured-milk additives (CMA) incorporated into the diet on broiler-chickens productivity. Many researchers were involved in the issues of cellulose degradation proposing physical, mechanical, chemical and microbiological techniques. At the present time the best techniques are recognized to be grain extrusion and expansion during which cell walls disrupt and nutritive substances are released. The present paper employs the idea of cellulose degradation in a mechanical way, i. e., super fine grinding followed by granulation of the raw material obtained. With activated feeds used in poultry feeding there is no need to introduce commercial enzymatic agents into feed mixtures which encourage higher digestibility of feed nutritive substances. The diet containing activated high enzymatic feeds (AHF) rather than grain feeds increases productive indexes of broiler-chickens. In the late rearing, AHF receiving poultry had the live weight by 61.1 g more than the control poultry. The joint use of AHJF and CMA in the diet provides a 382 g gain in mean live weight in broiler-chickens, 8.87 g daily weight gain, 16.7 % gain in total output. Herewith feed costs are minimal and make up 1.7 kg per 1 kg of live weight gain in broiler-chickens.
Keywords
активированный корм,
АВК,
полноценный рацион,
пробиотик,
наринэ,
МКД,
цыплята-бройлеры,
тонкий помол,
показатели продуктивности,
activated feeds,
AHF,
adequate diet,
probiotic,
Narine,
CMA,
broiler-chickens,
fine grinding,
productivity indexes
About the Authors
А. Гавриленко
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation
И. Клемешова
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation
З. Алексеева
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation
В. Реймер
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation
Е. Тарабанова
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation
Д. Панькин
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation
А. Швыдков
ООО «Птицефабрика Бердская»
Russian Federation
В. Чебаков
ООО «Птицефабрика Бердская»
Russian Federation
References
1. Активированные корма из отходов зернового производства / З. Н. Алексеева, В. А. Реймер, А. В. Сивильгаев [и др.]. - Новосибирск, 2009. - 134 с.
2. Алексеева З. Н. Активирование отходов зернового производства как способ повышения их биологической и питательной ценности: автореф. дис. … д-ра с.-х. наук. - Красноярск, 2011. - 36 с.
3. Зависимость свойств зернового субстрата от тонины помола / З. Н. Алексеева, В. А. Реймер, И. Ю. Клемешова, Л. В. Чупина // Сиб. вестн. с.-х. науки. - 2009. - № 4. - С. 29-31.
4. Иванова Л. А., Войно Л. И., Иванова И. С. Пищевая биотехнология. - М.: Колос. - 2008. - 472 с.
5. Темираев Р., Гаппоева В., Гагкоева Н. Пробиотики и ферментные препараты в рационах цыплят // Птицеводство. - 2009. - № 4. - С. 20-21.
For citations:
,
,
,
,
,
,
,
SENERGY EFFECT OF ACTIVATED FEEDS AND CMA IN BROILER-CHICKENS REARING. Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University). 2014;2(31):66-69.
(In Russ.)
Views:
249