Preview

Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University)

Advanced search

INFLUENCE OF PROBIOTIC “BIOLOGICAL FEED COMPLEX” ON DIGESTIBILITY, FEEDSTUFF ACCESSIBILITY AND FERTILE PARAMETERS OF BROILERS

Abstract

The paper explores the impact of probiotic «Biological feed complex” on fertility of broilers. The research results show that application of biological feed complex enhances the growth and development of broilers during the research period. Since 14 days, age body weight in the experimental group is increasing in comparison with that in control group. This tendency was observed up to the end of the experiment. Body weight of broilers aged 21 days was 3.3% higher than that of control group (Р<0.05-0.001); body weight of broilers aged 28 days was higher than in the control group on 3.5%; aged 35 days - 5.8 (Р<0.05-0.001), aged 42 days - on 11% (Р<0.05-0.001). This effect is explained by positive influence of microorganisms that biological feed complex contains; it influences broilers’ flora intestine. The highest livability of broilers in the experimental group (97.5%) makes case that supporting microbiocenosis in the poultry organism by means of probiotics increases its immune status and prevents infections. Absolute growth of broilers from both groups was equal. According to this parameter, experimental broilers mostly surpassed their counterparts on the fifth week when difference was 18.8% and 15.7% on the sixth week. Application of biological feed complex for broilers aged 1 day and until the slaughter enhanced digestibility and nutrient availability of feeds. The authors outline positive influence of biological feed complex on blood biochemical parameters, better metabolism of broilers and morphological composition of carcasses.

About the Authors

Т. Усова
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


Н. Ланцева
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


А. Швыдков
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


Л. Рябуха
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


В. Чебаков
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


References

1. Позняковский В. М. Гигиенические основы питания, качество и безопасность пищевых продуктов: учеб. - 5-е изд., испр. и доп. - Новосибирск: Сиб. унив. изд-во, 2007. - 455 с.

2. Влияние технологии производства функциональных экопродуктов на свойства и качество скорлупы яиц кур-несушек / Н. Н. Ланцева, А. Н. Швыдков, А. Л. Верещагин [и др.] // Фундаментальные исследования. - 2015. - № 2-14. - С. 3116-3120.

3. Влияние функциональных свойств пробиоиков и фитобиотиков на показатели продуктивности цыплят-бройлеров / Н. Н. Ланцева, А. Е. Мартыщенко, А. Н. Швыдков [и др.] // Фундаментальные исследования. - 2015. - № 2-7. - С. 1417-1423.

4. Управление качеством и безопасностью пищевой продукции птицеводства: метод. рекомендации / Н. Н. Ланцева, А. Е. Мартыщенко, Л. А. Кобцева [и др.]; Новосиб. гос. аграр. ун-т, Биол.-технол. фак. - Новосибирск: ИЦ «Золотой колос», 2014. - 59 с.

5. Фисинин В. И., Сурай П. Ф. Иммунитет в современном животноводстве и птицеводстве: от теории к практике иммуномодуляции // Птицеводство. - 2013. - № 5. - С. 4-10.

6. Использование пробиотиков в бройлерном производстве / А. Н. Швыдков, Л. А. Кобцева, Р. Ю. Килин [и др.] // Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. - 2013. - № 2. - С. 40-47.

7. Поиск альтернативы антибиотикам в бройлерном птицеводстве / А. Н. Швыдков, С. Ю. Жбанова, О. С. Котлярова [и др.] // Птицеводство. - 2012. - № 11. - С. 35-39.

8. Швыдков А. Н., Ланцева Н. Н., Рябуха Л. А. Физиологическое обоснование использования пробиотиков, симбиотиков и природных минералов в бройлерном птицеводстве Западной Сибири. Ч. 1: Комплексная характеристика молочно-кислой кормовой добавки: монография / Новосиб. гос. аграр. ун-т. - Новосибирск: ИЦ НГАУ «Золотой колос», 2015. - 149 с.

9. Эффективность использования пробиотиков в бройлерном птицеводстве / А. Н. Швыдков, Р. Ю. Килин, Т. В. Усова [и др.] // Главный зоотехник. - 2013. - № 5. - С. 22-29.

10. Влияние молочно-кислой кормовой добавки на лизоцимную активность в кишечнике животных / А. Н. Швыдков, Л. А. Кобцева, Р. Ю. Килин [и др.] // Птицеводство. - 2014. - № 4. - С. 22-25.

11. Швыдков А. Н., Ланцева Н. Н., Рябуха Л. А. Влияние пробиотического препарата молочно-кислая кормовая добавка в комплексе с пребиотиком аутолизат на продуктивность цыплят-бройлеров // Вестн. НГАУ. - 2016. - № 2 (39). - С. 165-171.

12. Швыдков А. Н., Ланцева Н. Н., Рябуха Л. А. Физиологический статус сельскохозяйственной птицы при применении кормовых добавок и антибиотика // Сиб. вестн. с.-х. науки. - 2016. - № 3. - С. 40-47.

13. Влияние возраста культур микроорганизмов-пробионтов на изменение антибиотикочувствительности штаммов Ent. fecalis 200, St. аlbus atcc 25923, Pr. vulgaris 192, Kl. pneumonia 72 in vitro / Н. Н. Шкиль, Е. В. Филатова, А. Н. Швыдков [и др.] // Вестн. НГАУ. - 2016. - № 2 (39). - С. 128-133.

14. Синергический эффект активирования корма и МКД при выращивании цыплят-бройлеров / А. Ю. Гавриленко, И. Ю. Клемешова, З. Н. Алексеева [и др.] // Вестн. НГАУ. - 2014. - № 2 (31). - С. 66-69.

15. Эффективность использования молочно-кислой добавки в кормлении цыплят-бройлеров / Д. С. Панькин, В. А. Реймер, З. Н. Алексеева [и др.] // Вестн. НГАУ. - 2015. - № 1 (34). - С. 138-142.


Review

For citations:


 ,  ,  ,  ,   INFLUENCE OF PROBIOTIC “BIOLOGICAL FEED COMPLEX” ON DIGESTIBILITY, FEEDSTUFF ACCESSIBILITY AND FERTILE PARAMETERS OF BROILERS. Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University). 2017;(4):166-171. (In Russ.)

Views: 251


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-6724 (Print)