Preview

Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University)

Advanced search

EVALUATION OF THE EFFECTIVENESS OF PREVENTIVE USE OF LIQUID FORM OF A PROBIOTIC, VETOM 3.22 FOR BROILER CHICKENS under conditions farm

Abstract

Scientific-production experiment was conducted in farm conditions in clinically healthy chickens-broilers of cross COBB-500 day-old age. Studied the effect of liquid form of probiotic preparation Vetom 3.22 based on microorganisms Bacillus amyloliquefaciens strain In PMBC-10642. It was formed 2 experimental and 1 control group. Chickens 1st experimental group asked a probiotic preparation Vetom 3.22 at a dose of 1 ml/kg of body weight for 5 consecutive days, then 1 every 3 days, 5 appointments. Chickens of the 2nd experimental group was administered probiotic preparation Vetom 3.22 at a dose of 2 µl/kg of body weight for 5 consecutive days, then 1 every 3 days, 5 appointments. Chickens of the control group, the drug did not ask. Over the experimental period, bird 1st-2nd experimental groups in absolute weight was higher in the control group at 7, 2 and 11.4 %, respectively, on average daily gain in live weight by 7.23 and of 11.22 %. The growth rate during the application of Vetom 3.22 increased primarily to 40 days of age. The growth rate for Brody was increased to 40 days age.

About the Authors

Г. Ноздрин
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


Д. Пекушов
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


А. Леляк
ООО НПФ «Исследовательский центр»
Russian Federation


А. Ноздрин
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


References

1. Барабина М. Т. Профилактика возрастных иммунодефицитов и гастроэнтеритов у цыплят-бройлеров: автореф. дис. … канд. с-х наук. - Витебск, 1996. - С.16.

2. Муллакаева Л. А. Изучение влияния иммунных стимуляторов роста и развития на курах, содержащихся в условиях птицефабрики // Новые фармакологические средства в ветеринарии: тез. докл. 7-й межгос. межвуз. науч.-практ. конф. - СПб., 2005. - С. 28-30.

3. Сурков А. А. Изучение факторов естественной резистентности у кур чистых и гибридных мясных пород: автореф. дис. … канд. с.-х. наук. - М., 1987. - 18 с.

4. Лебедева И. А. Биоспорин в предстартовый период // Птицеводство. - 2007. - № 11. - С. 46-47.

5. Беркольд Ю. И. Влияние пробиотических препрартов на иммунный статус цыплят-бройлеров // Вестн. НГАУ. - 2008. - № 7. - С. 84-89.

6. Ноздрин Г. А., Шевченко А. И. Прирост живой массы мясных гусей, бройлерных индеек и цыплят при скармливании пробиотика ветом 1.1 // Достижения науки и техники АПК. - 2009. - № 4. - С. 44-45.

7. Иванова А. Б., Ноздрин Г. А. Влияние пробиотического препарата ветом 3 на качество мяса цыплят-бройлеров // Сиб. вестн. с.-х. науки. - 2007. - № 8. - С. 69-73.

8. Гистологическая характеристика печени цыплят кросса ISA F-15 в постнатальном онтогенезе при применении пробиотиков / А. А. Леляк, Г. А. Ноздрин, А. И. Леляк, Н. В. Ревков // Достижения науки и техники АПК. - 2012. - № 10. - С. 55-57.

9. Интенсивность роста гусей при использовании ветома 13.1 / Г. А. Ноздрин, Т. Г. Казанцева, А. Б. Иванова [и др.] // Достижения науки и техники АПК. - 2011. - № 10. - С. 71-72.

10. Рекомбинантные пробиотики: проблемы и перспективы использования в медицине и ветеринарии / И. Б. Сорокулова, В. А. Белявская, В. И. Масычева, В. В. Смирнов // Вестн. РАМН. - 1997. - № 3. - С. 46-49.

11. Bacillus spores for vaccine delivery / M. R. Oggioni, A. Ciabattini, A. M. Cuppone, G. Pozzi // Vaccine. - 2003. - Vol. 21, Suppl. 2. - P. 96-101.

12. Ouwerhend A. C. Salmienen S., Isolauri E. Probiotics6 an overview of benefical effect // J. Microbiol. - 2003. - Vol. 41, N 2. - P. 62-72.

13. Изменение микробоценоза кишечника цыплят-бройлеров кросса ISA F-15 при применении ветома 3 и ветома 3.22 / Г. А. Ноздрин, Н. В. Ревков, А. И. Леляк [и др.] // Достижения науки и техники АПК. - 2012. - № 10. - С. 58-60.

14. Ноздрин Г. А., Шевченко А. И. Пробиотики на основе Bacillus subtilis и качество продукции птицеводства // Вестн. НГАУ. - 2006. - № 5. - С. 34-35.

15. Шевченко А. И., Ноздрин Г. А., Смоловская О. В. Морфологические показатели крови гусей при скармливании им пробиотика ветом 1.1, селена и их комплекса // Сиб. вестн. с.-х. науки. - 2009. - № 4. - С. 50-54.

16. Ноздрин Г. А., Шевченко А. И., Диганов А. И. Мясная продуктивность индеек-бройлеров при введении в рацион пробиотика ветом 1.1, препарата «Сел-Плекс» и их сочетания // Междунар. вестн. ветеринарии. - 2009. - № 1. - С. 32-36.

17. Ноздрин Г. А. Иванова А. Б., Ноздрин А. Г. Теоретические и практические основы применения пробиотиков на основе бацилл в ветеринарии // Вестн. НГАУ. - 2011. - № 5 (21). - С. 87-95.

18. Шевченко А. И., Шевченко С. А. Изучение влияния пробиотика ветом 1.1. на морфологические показатели крови цыплят-бройлеров // Вестн. НГАУ. - 2015. - № 4 (37). - С. 147-153.


Review

For citations:


 ,  ,  ,   EVALUATION OF THE EFFECTIVENESS OF PREVENTIVE USE OF LIQUID FORM OF A PROBIOTIC, VETOM 3.22 FOR BROILER CHICKENS under conditions farm. Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University). 2017;(2):94-99. (In Russ.)

Views: 244


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-6724 (Print)