Preview

Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University)

Advanced search

ECOLOGY AND SOCIAL BUSINESS RESPONSIBILITY IN AGRIBUSINESS

Abstract

Technological progress in agriculture makes strong changes in the technologies. New knowledge and practical application of research progress result in efficiency increasing that is costs reduction of social labour and other elements pro a unit of production, productivity growth of land and cattle, food sovereignty, creation of food reserves for export, favourable conditions for labour and living, increase in lifetime and employable age. The paper reveals the data characterizing environmental, organizational, economic, and social aspects of agricultural raw materials and food products. The research results show that social responsibility in agribusiness and agriculture is one of the important direction of market economy that can be reflected in the quality of food products. The author points out that food products quality was worse in many cases in comparison with that in planned economy. Thus, the author makes conclusion about necessity of a state program, which regulates food quality and takes measures on income convergence through higher salaries of employees from business sector and state-financed sphere. The author also speaks about necessary measures on stimulating small and middle agricultural producers in rural areas and their labour activity.

About the Author

E. A. Krasnoperova
Южно-Уральский государственный аграрный университет
Russian Federation


References

1. Красноперова Е. А. Обеспечению продовольственной безопасности - комплексной подход // Кормление с.-х. животных и кормопроизводство. - 2015. - № 4. - С. 29-35.

2. Никитина З. В. Экологизация сельскохозяйственного производства как фактор его устойчивого развития // Аграр. вестн. Урала. - 2008. -№ 9. - С. 92-95.

3. Анисимов А. В. Бренд антикризисной экономики: хозрасчет // Мясная индустрия. - 2016. - № 4. - С. 42-43.

4. Бородин К. Г. Аграрный сектор в России в условиях санкций: некоторые общие и частные оценки // Экономика с.-х. и перераб. предпр. - 2016. - № 3. - С. 14-22.

5. Красноперова Е. А. Методологические аспекты экологизации аграрного производства // Аграрная наука. - 2016. - № 3. - С. 2-5.

6. Иванова В. Н. Основные направления реализации стратегии национальной безопасности в сфере продовольственной независимости России // Пищевая промышленность. - 2016. - № 4. - С. 40-43.

7. Лозинский С. Р. Регулирование инновационного процесса в АПК региона // Вестн. НГАУ. - 2016. - № 2. - С. 178-183.

8. Красноперова Е. А. Анализ состояния и перспективы развития молочного скотоводства Челябинской области // Кормление с.-х. животных и кормопроизводство. - 2016. - № 7. - С. 5-11.

9. Розенталь О. Кризис - время оценки соответствия // Контроль качества продукции. - 2016. - № 4. - С. 18-22.

10. Андронов А. В. Трансизомеры: угрозы и перспективы // АПК: экономика, управление. - 2016. - № 3. - С. 94-95.

11. Богданов Н. А. Многолетняя изменчивость эколого-гигиенического состояния земель: металлы в почвогрунте окрестностей Астраханского газового комплекса // Гигиена и санитария. - 2016. - № 2. - С. 144-149.

12. Куликов И. Продовольственная безопасность в сфере производства и потребления плодоовощной продукции // АПК: экономика, управление. - 2016. - № 2. - С. 4-16.

13. Розенталь О. Принципы консенсуса - фактор развития или торможения инноваций? // Стандарты и качество. - 2016. - № 3 (945). - С. 40-42.

14. Варламов А. А. Управление земельными ресурсами. - М.: Колос, 2004. - 521 с.

15. Зекцер И., Четверикова А. Пресные подземные воды на службе населения // Наука и жизнь. - 2016. - № 3. - С. 50-55.

16. Красноперова Е. А. Мясное скотоводство Челябинской области: потенциал и перспективы // Кормление с.-х. животных и кормопроизводство. - 2014. - № 3. - С. 3-10.


Review

For citations:


Krasnoperova E.A. ECOLOGY AND SOCIAL BUSINESS RESPONSIBILITY IN AGRIBUSINESS. Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University). 2017;(3):164-169. (In Russ.)

Views: 170


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-6724 (Print)