Preview

Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University)

Advanced search

THE EFFECT OF PROBIOTICS VITAFORT AND LAKTOBIFADOL IN THE DIETOF GOSLING BROILERS

Abstract

The paper shows the results of the research on application of probiotics Vitafort and Laktobifadol in the diet of goslings aged 1 day to 63 days. During the research, poultry livability in the experimental groups was 100 % in comparison with 97 % in the control group. The authors observed increase in daily average body weight on 10.5 % in the goslings which received Vitafort and digestion coefficient was 3.2 abs% higher (87,5 %). Glucose concentration in the blood increased on 13.2 % and feed consumption was reduced on 9.6 % pro a kilo. The quantity of some microflora types of experimental goslings changed. The authors found out higher number of lactobacillus (in 3.9-3.5 times) in the experimental goslings and dairy streptococcus on 10.0-12.0 % whereas coliform bacillus was 51.5 % lower. The pre-slaughter mass of the goslings received Vitafort was 11.1 % higher (4326,8±84,97 g), pan-ready weight - on 15.6 % (Р<0.05), and slaughter yield - on 2.3 abs.%. The experimental goslings are characterized by better development of glandular stomach, heart, intestine and liver. Protein concentration in the pectoral muscles of goslings which received Vitafort was 1.45 abs% higher in comparison with the goslings from the control group. Application of Vitafort probiotic made growing goslings on 9.3 abs.% more efficient in comparison with the control group.

About the Authors

Ф. Хазиахметов
Башкирский государственный аграрный университет
Russian Federation


А. Хабиров
Башкирский государственный аграрный университет
Russian Federation


Г. Цапалова
Башкирский государственный аграрный университет
Russian Federation


References

1. Морозова Л. А., Миколайчик И. Н., Достовалов Е. В. Влияние кормовой добавки «Лактур» на интенсивность роста и гематологические показатели телят // Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. - 2014. - № 12. - С. 19-25.

2. Смольянова А. П., Кердяшов Н. Н. Результаты применения комплексных кормовых добавок на основе местного минерального сырья в кормлении молодняка животных // Вестн. Алт. гос. аграр. ун-та. - 2011. - № 5 (79). - С. 68-73.

3. Диетические корма, ароматические и вкусовые добавки при выращивании молодняка сельскохозяйственных животных / Ф. С. Хазиахметов, Б. Г. Шарифянов, Х. Х. Тагиров [и др.]. - Уфа: Мир печати, 2006. - 36 с.

4. Ганиев С. Б., Зианбердин И. Г., Нурмухаметова Н. Л. Влияние пробиотиков Витафорт и Лактобифадол на гематологические показатели и продуктивность гусей // Перспективы инновационного развития АПК: сб. науч. тр. - Уфа: Изд-во Башкир. ГАУ, 2014. - С. 272-274.

5. Фисинин В., Егоров И. Современные подходы к кормлению птицы // Птицеводство. - 2011. - № 3. - С. 7-10.

6. Кормление сельскохозяйственной птицы / Ф. С. Хазиахметов, Х. Г. Ишмуратов, Г. М. Казбулатов, А. Е. Андреева. - Уфа, 2011. - 119 с.

7. Хабиров А. Ф., Хазиахметов Ф. С. Влияние пробиотика Витафорт на состав и динамику кишечной микрофлоры гусят-бройлеров и поросят-отьемышей // Состояние и перспективы увеличения производства высококачественной продукции сельского хозяйства: материалы науч.-практ. конф. - Уфа, 2015. - С. 94-97.

8. Уша Б. В., Волкова И. Н. Применение комплексного пробиотика гепатопротектора Гепопро при токсической гепатопатии собак // Веткорм. - 2008. - № 8. - С. 22.

9. Методы ветеринарной клинической лабораторной диагностики: справочник / И. П. Кондрахин, А. В. Архипов, В. И. Левченко [и др.]. - М.: КолосС, 2004. - 520 с.

10. Методика проведения научных и производственных исследований по кормлению сельскохозяйственной птицы / Ш. А. Имангулов, И. А. Егоров, Т. М. Околелова [и др.]. - Сергиев Посад, 2000. - 34 с.

11. Зоотехнический анализ кормов / Е. А. Петухова, Р. Ф. Бессарабова, Л. Д. Халенева, О. А. Антонова. - М.: Агропромиздат, 2013. - 239 с.

12. Плохинский Н. А. Руководство по биометрии для зоотехников. - М.: Колос, 1969. - 256 с.


Review

For citations:


 ,  ,   THE EFFECT OF PROBIOTICS VITAFORT AND LAKTOBIFADOL IN THE DIETOF GOSLING BROILERS. Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University). 2017;(1):194-200. (In Russ.)

Views: 336


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-6724 (Print)