THE EFFECT OF PREPARATION BS225 ON THE GROWTH RATE IN STURGEON YOUNG FISHES
Abstract
The paper expounds the research data on probiotic BS 225 administration effect on the growth rate in Siberian sturgeon young fishes grown under the conditions of industrial workshop on the fishery farm «Novosibirsky Rybzavod». To grow the fishes, fish-breeding pools made of concrete were employed which were supplied with a pit toremove feed remains and excrements, storage capacitor, mechanical and biological unit for pollution abatement to get the pools ready to be filled with water. The 1st experimental group of fishes received the preparation at the dose 10 mcl per kg; the 2nd one did 5 mcl per kg. The dose was recalculated after each 10 days. To clarify the effect of the preparation the control weighing was done regularly. The fish weight and body length, the largest height and some plastic traits were determined with common techniques. According to the data obtained, the absolute weight of the experimental underyearlings exceeded that of the control analogues when fed the microbiologic preparation. Expressivity of the absolute weight change depended on the preparation dose. The maximal gain in weight was recorded with the preparation given at the dose 10 microliters per 1 kg of weight. The sturgeons of the 1st experimental group exceeded the analogues of the 2nd experimental group on the 2nd and 3rd months of examination.
About the Authors
I. V. MoruziRussian Federation
G. A. Nozdrin
Russian Federation
E. V. Pishchenko
Russian Federation
A. B. Ivanova
Russian Federation
S. V. Glushko
Russian Federation
References
1. Уголев А. М., Кузьмина В. В. Пищеварительные процессы и адаптации у рыб.– СПб.: Гидрометеоиздат, 1993. – 283 с.
2. Шендеров Б.А. Значение колонизационной резистентности в патогенезе инфекционных заболеваний // Иммунология инфекционного процесса. – М., 1994. – С. 112–121.
3. Шендеров Б.А. Медицинская микробная экология и функциональное питание. – М.: Грантъ, 1998. – С. 38–39.
4. Перспективы использования пробиотиков в рыбном хозяйстве / Т.М. Новоскольцева, Н.Т. Казаченко, М.Н. Борисова, И.П. Иренков // Проблемы охраны здоровья рыб в аквакультуре: тез. докл. науч.- практ. конф. – М., 2000. – С. 95–99.
5. Юхименко Л.Н., Бычкова Л.И., Койдан Г.С. Комбикорма с пробиотиком как средство профилактики заболеваний рыб // Кормление и физиология рыб: сб. науч. тр. – М.: ВНИИПРХ, 2001. – Вып. 77. – С. 91–95.
6. Юхименко Л.Н., Бычкова Л.И. Перспективы использования суболина для коррекции микрофлоры кишечника рыб и профилактики БГС // Проблемы охраны здоровья рыб в аквакультуре: тез. докл. науч.-техн. конф. – М., 2005. – С. 133–136.
7. Панасенко В.В. Использование пробиотиков в кормах для рыб компании «Привими» // Состояние и перспективы развития фермерского рыбоводства аридной зоны: тез. докл. междунар. науч. конф. (Азов, июнь 2006 г.). – Ростов-н/Д: ЮНЦ РАН, 2006. – С. 70–71.
8. Киянова Е.В. Физиолого-биохимическая характеристика молоди русского осетра при введении в рацион кормовых антибиотиков, эубиотиков и антиоксидантов: автореф. дис. … канд. биол. наук. – Ростов-н/Д, 1998. – 23 с.
9. Абросимова Н.А., Абросимова К.С. Влияние микробного населения кишечника на биологические и продуктивные действия стартового корма // Материалы докл. IV Междунар. науч.-практ. конф. «Аквакультура осетровых рыб: достижения и перспективы развития», 13–15 марта 2006 г., Астрахань. – М.: Изд-во ВНИРО, 2006. – С. 217–219.
10. Правдин И.Ф. Руководство по изучению рыб / под ред. П.А. Дрягина и В.В. Покровского. – М.: Пищ. пром-сть, 1966. – 366 с.
11. Технологии выращивания и кормления объектов аквакультуры юга России / С.В. Пономарев, Е.А. Гамыкин, С.И. Ноконоров [и др.]. – Астрахань: Нова-плюс, 2002. – 264 с.
12. Мирошник О.А. Бактерийные и биологические препараты для коррекции дисбиозов и их рациональное применение // Ом. мед. газета. – 1997. – Май, № 8 (29).
Review
For citations:
Moruzi I.V., Nozdrin G.A., Pishchenko E.V., Ivanova A.B., Glushko S.V. THE EFFECT OF PREPARATION BS225 ON THE GROWTH RATE IN STURGEON YOUNG FISHES. Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University). 2014;(4):105-108. (In Russ.)