Preview

Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University)

Advanced search

QMS DEVELOPMENT, APPLICATION AND CERTIFICATION AT REPROCESSORS ACCORDING TO INTERNATIONAL STANDARDS ISO 9000

Abstract

The article contains a brief product (and service) quality description. An algorithm of quality improvement is presented, and reserves forming algorithm (reserves term system creation; reserves classification; detection of the main point and the whole reserves building up structure); b) reserves diagnostic (reserves identification; reserves measuring and control); c) reserves systematization (reserves quality system development; overcoming of economic environment resistibility; application of reserves control system); d) achieved level of dynamic product quality retention (reserves control system examination; control system supervision). QMS development steps at food industry enterprises and reprocessors and their certification according to ISO 9000: a) analysis of QMS development and application initial state; planning of QMS development and application; b) extension courses organization to teach all kinds of managers and specialists base principles of effective QMS development; c) QMS documentation development (quality guide, enterprise standards, instructions etc.); d) QMS application. Audit forms. QMS documentation and processes detection and description. Some methods are recommended to solve quality and safety problems for food product and its accordance to international requirements.

About the Authors

N. N. Lantseva
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


O. G. Grachev
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


O. A. Gorodok
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


K. Y. Motovilov
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


References

1. Верещагина Л.С. О повышении эффективности системы менеджмента качества промышленного предприятия // Перспективы науки. – 2013. – № 2 (41). – С. 102–104.

2. Харрингтон Дж. Управление качеством в американских корпорациях. – М.: Экономика, 1990. – С. 272.

3. Попов Е.А., Герасимова Е.Б. Терминосистема идентификации резервов повышения качества продукции в системе менеджмента качества промышленного предприятия // Вопросы современной науки и практики / Ун-т им. В.И. Вернадского. – 2010. – № 1. – С. 142–145.

4. Огвоздин В. Принципы и терминология ИСО 9000 и кризис их использования // Стандарты и качество. – 2013. – № 11. – С. 28–30.

5. Вухерер К., Хилл Т., Тупе Х. Международные стандарты обеспечивают прогресс // Стандарты и качество. – 2013. – № 10. – С. 37–39.

6. Иванов С.Ю. ISO 9001 «Системы менеджмента качества» // Акционерное общество: вопросы корпоративного управления. – 2013. – № 5. – С. 96–98.

7. Нежникова Е.В. Проблемы создания и функционирования систем менеджмента качества // Фундаментальные исследования. – 2013. – № 6–4. – С. 958–962.

8. Гумеров А.В. Система менеджмента качества в общей системе управления промышленным предприятием // Российское предпринимательство. – 2010. – № 1. – С. 68–72.

9. Версан В.Г. Высшее руководство предприятий и результативность систем менеджмента качества // Стандарты и качество. – 2005. – № 11.

10. Мотовилов К.Я., Веткина А.А., Ланцева Н.Н. Развитие и внедрение СМК на предприятиях пищевой и перерабатывающей промышленности //Пища, экология и качество: материалы Междунар. науч.-практ. конф. – Кемерово, 2009. – С. 335–339.

11. Ланцева Н.Н., Ленивкина И.А. Система менеджмента качества в модернизации АПК // Колос Сибири. – 2012. – № 1–8 (2199–2207). – С. 14–17.

12. Ланцева Н.Н., Шматова Д.К. Обеспечение качества и конкурентоспособности продукции и услуги с помощью системы менеджмента качества // Тр. науч. о-ва студентов и аспирантов биол.-тех- нол. фак. Новосиб. гос. аграр. ун-та. Вып. 4: Материалы науч. студ. конф. и науч. конф. школьников «Шаг в науку» (2011–2012). – Новосибирск, 2012. – С. 27–32.

13. Гончарук В.А. Внутренний аудит. – М.: Контур, 2009. – С. 90.

14. Валент Е. Документальное оформление СМК // Век качества. – 2010. – № 2. – С. 24–25.

15. Илюхина Л.А. Роль документации в разработке системы менеджмента качества организации // Проблемы совершенствования организации производства и управления промышленными предприятиями: межвуз. сб. науч. тр. – 2010. – № 1. – С. 151–157.

16. Кузнецова Н.В. Роль документации в функционировании системы менеджмента качества организации // Сб. конф. НИЦ Социосфера. – 2013. – № 38. – С. 111–118.

17. Ланцева Н.Н., Грачева О.Г., Ленивкина И.А. СМК – как один из шагов на пути улучшения качества менеджмента организации любой отраслевой принадлежности // Современные проблемы производства и переработки продуктов животноводства: материалы III Междунар. науч.-практ. конф., посвящ. 75-летию биол.-технол. фак. Новосиб. гос. аграр. ун-та (13–14 окт. 2011 г.). – Новосибирск, 2011. – С. 136–138.

18. Версан В.Г. Тенденция развития СМК. Проблемы и результативность // Менеджмент качества. – 2009. – № 1.

19. Дубровин А.А., Меняйло Н.П. Системный подход и эффективность СМК организации // Стандарты и качество. – 2012. – № 9. – С. 92–94.

20. Розенталь О.М. Оценка соответствия: зачем она нужна // Методы оценки соответствия. – 2013. – № 2. – С. 2–3.


Review

For citations:


Lantseva N.N., Grachev O.G., Gorodok O.A., Motovilov K.Y. QMS DEVELOPMENT, APPLICATION AND CERTIFICATION AT REPROCESSORS ACCORDING TO INTERNATIONAL STANDARDS ISO 9000. Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University). 2014;(4):91-100. (In Russ.)

Views: 220


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-6724 (Print)