Preview

Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University)

Advanced search

CONSUMER AND TECHNOLOGY PROPERTIES IN THE MEAT OF PIG BREEDS AND TYPES RAISED IN WEST SIBERIA

Abstract

The paper provides the data of comparative examinations in morphological properties of carcass and physicochemical indices of the pork of the pigs fattened in control up to 100 kg, Precocious Meat pigs (SM-1) raised in Novosibirsk region and those of Kemerovo universal breed type (UKM) grown in Kemerovo region. Seen for the portion of lean pork separated from fat and bones, SM-1carcasses were revealed superior over UKM ones in control slaughtering. No statistical differences were identified between the animals of the breeds examined in the following parameters: market value and the weight valued by processing industry, such as semi-carcass of the back third. Resting on the examined protein quality index and intensive meat color, higher biological value and more delicate consistency proved to belong to the UKM pork. At the same time, SM-1 meat possessed higher moisture binding capacity versus UKM one, which makes it more preferable for marketing and processing. The paper gives recommendations for pork storage and utilization in merchandizing and processing on the basis of morphological and physicochemical differences. The SM-1 and UKM pork indices examined were compared to other meat types and breeds, both domestic and international. Herewith, it was marked that when breeding farm animals to improve some traits, the decline in other ones takes place, the latter being not of less importance for meat, both as produce and raw stock

About the Authors

V. V. Gart
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


O. V. Ryavkin
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


O. V. Lisichenok
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


S. L. Gaptar
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


T. I. Dyachuk
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


N. G. Vorozheikina
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


References

1. Пищевая химия / А.П. Нечаев, С.Е. Траубенберг, А.А. Кочеткова [и др.]; под. ред. А.П. Нечаева. – Изд.4-е, испр. и доп. – СПб.: ГИОРД, 2007. – 640 с.

2. Заболотная А., Бекенев В. Качество мяса свиней ирландской и российской селекции // Животноводство России: спецвыпуск. – 2013. – С. 29–31.

3. Заяс Ю.Ф. Качество мяса и мясопродуктов – М.: Лег. пром-ть, 1981. – 480 с.

4. Поливода A.M. Сравнительная оценка качества мяса свиней разных пород // Свиноводство. – Киев, 1980. – Вып. 32. – С. 37–46.

5. Бирта Г., Бургу Ю. Контроль качества мяса свинины в процессе хранения / Регіональний центр наукового забезпечення АПВ Тернопільська державна с/г дослідна станція ІКСГП НААН: тез. элек- трон. конф., 20–21 окт. 2011 г.

6. ОСТ 10.3–86. Свиньи. Метод контрольного откорма. – М.: Агропромиздат, 1988. – С. 3–10.

7. Антипова Л.В., Глотова И.А., Рогов И.А. Методы исследования мяса и мясопродуктов. – М.: Колос, 2001. – 376 с.

8. Гришкова А.П. Кемеровский заводской тип мясных свиней – КМ-1: монография / Кемеров. с.-х. ин-т. – Кемерово: Кузбассвузиздат, 2001. – 88 с.

9. Овчинникова Л.А. Биологические и продуктивные особенности популяции свиней заводского типа КМ-1: автореф. дис. … канд. биол. наук. – Новосибирск, 2010. – 19 с.

10. Заболотная А.А. Хозяйственно-биологические особенности и методы повышения продуктивности свиней отечественной и зарубежной селекции: автореф. дис. … д-ра с.-х. наук. – Новосибирск, 2013. – 34 с.


Review

For citations:


Gart V.V., Ryavkin O.V., Lisichenok O.V., Gaptar S.L., Dyachuk T.I., Vorozheikina N.G. CONSUMER AND TECHNOLOGY PROPERTIES IN THE MEAT OF PIG BREEDS AND TYPES RAISED IN WEST SIBERIA. Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University). 2014;(4):82-85. (In Russ.)

Views: 197


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-6724 (Print)