Preview

Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University)

Advanced search

THE INFLUENCE OF AGE OF MICROORGANISM PROBIOTIC CULTURES ON THE CHANGE IN ANTIBIOTIC SENSITIVITY OF STRAINS E. COLI ATCC 25222 AND S. ENTERITIDIS 182 IN VITRO

Abstract

Supernatants of monocultures of lactic acid feed addivitve (LFD) based on the microorganisms of the probiotics Lactobacillus acidophilus L-41, Streptococcus termophilus В-41, Bifidobacter longum Б-41, Propionobacterium freudenreichii shermanii 76 enhance antibiotic sensitivity in E. coli ATCC 25222 and S. enteritidis 182 to different extents from the 1st to the 30th day since the start of cultivation when contacting for 18–20 hours. The highest growth of sensitivity in E. coli ATCC 25222 to antibacterial preparations (from 41.7 to 54.2%) is marked after the cultivation with probiotic cultures aged 20 and 30 days. The contact of the supernatants of all the LFD monocultures concerned and obtained on the 10th and 30th day of their cultivation with S. enteritidis 182 followed by antibiotic sensitivity determined causes the diameter of microorganisms growth delay to increase more than it does in the 20-day cultures. The examinations conducted offer the challenges to study the influence of metabolites of probiotic microorganisms in LFD composition for antibiotic sensitivity of opportunistic pathogenic microflora, which assists in solving the problem of antibiotic resistance and consequently, enhancing the efficiency of treatment-and-prophylactic veterinary events in livestock-breeding.

About the Authors

N. N. Shkil
Институт экспериментальной ветеринарии Сибири и Дальнего Востока Россельхозакадемии
Russian Federation


E. V. Filatova
Институт экспериментальной ветеринарии Сибири и Дальнего Востока Россельхозакадемии
Russian Federation


V. N. Chebakov
ИП Чебаков
Russian Federation


A. N. Shvydkov
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


N. N. Lantseva
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


L. A. Kobtseva
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


References

1. Иммуномодуляторы нуклеиновой природы как стимуляторы неспецифической резистентности и продуктивности молодняка крупного рогатого скота: рекомендации / Г.А. Ноздрин, И.В. Наумкин, А.С. Донченко [и др.]; РАСХН. Сиб. отд-ние. ИЭВСиДВ. – Новосибирск, 1992. – С. 1–20.

2. Препараты из торфа для лечения молодняка при диареи / В.И. Раицкая, В.М. Севостьянова, О.П. Панина [и др.] // Ветеринария. – 2000. – № 4. – С. 48–50.

3. Краснюк И.И., Михайлова Г.В. Фармацевтическая гомеопатия: учеб. пособие. – М., 2005. – С. 165–204.

4. Ноздрин Г.А. Фармакологическая коррекция иммунодефицитов у телят в ранний постнатальный период жизни: автореф. дис. … д-ра вет. наук. – СПб., 1996. – С. 11–35.

5. Ноздрин Г.А., Карачковская В.А., Каракулова О.А. Применение пробиотиков для ускорения роста и развития цыплят // Актуальные вопросы ветеринарии. – Новосибирск, 2001. – С. 97–98.

6. Научные основы применения, пробитиоков в птицеводстве: монография / Г.А. Ноздрин, А.Б. Иванова, А.И. Шевченко [и др.]; Новосиб. гос. аграр. ун-т. – Новосибирск, 2005. – С. 105–116.

7. Пробиотики и микронутриенты при интенсивном выращивании цыплят кросса Смена: монография / Г.А. Ноздрин, А.Б. Иванова, А.И. Шевченко [и др.]; Новосиб. гос. аграр. ун-т. – Новосибирск, 2009. – С. 65–73.

8. Профилактическая и ростостимулирующая эффективность жидких форм Ветома при применении их новорожденным телятам / Г.А. Ноздрин, А.Г. Ноздрин, А.Б. Иванова [и др.] // Достижения науки и техники АПК. – 2012. – № 10. – С. 34–39.

9. Антипов В.А. Использование пробиотиков в животноводстве // Ветеринария. – 1991. – № 4. – С. 55–56.

10. Использование пробиотиков в бройлерном производстве / А.Н.Швыдков, Л.А.Кобцева, Р.Ю.Килин [и др.] // Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. – 2013. – № 2. – С. 40–47.

11. Эффективность использования пробиотиков в бройлерном птицеводстве / А.Н. Швыдков, Р.Ю. Килин, Т.В. Усова [и др.] // Главный зоотехник. – 2013. – № 5. – С. 22–29.

12. Панин А.Н., Малик Н.И. Пробиотики – неотъемлемый компонент рационального кормления животных // Ветеринария. – 2006. – № 7. – С. 34–38.

13. Чебаков В.П., Швыдков А.Н., Богатырева Г.В. Использование молочно-кислой кормовой добавки с пробиотиками в рационах сельскохозяйственных животных: метод. рекомендации / РАСХН. Сиб. отд-ние. СибНИПТИП. – Новосибирск, 2005. – С. 5–13.

14. Поиск альтернативы антибиотикам в бройлерном птицеводстве / А.Н. Швыдков, С.Ю. Жбанова, О.С. Котлярова [и др.] // Птицеводство. – 2012. – № 11. – С. 35–39.

15. Кобцева Л.А., Ланцева Н.Н., Швыдков А.Н. Изучение свойств монокультур молочно-кислой кормовой добавки // I Регион. юбил. науч.-практ. конф. «Сибирская наука – проблемы и перспективы технологии производства и переработки продукции животноводства». ФБГОУ ВПО АГАУ. – Барнаул, 13–15 нояб. 2013 г. – Барнаул, 2013.

16. Николаева Е.Н., Незавитин А.Г., Швыдков А.Н. Влияние пробиотических культур на рост и развитие цыплят-бройлеров // Вестн. НГАУ. – 2012. – № 2 (23). – С. 68–74.


Review

For citations:


Shkil N.N., Filatova E.V., Chebakov V.N., Shvydkov A.N., Lantseva N.N., Kobtseva L.A. THE INFLUENCE OF AGE OF MICROORGANISM PROBIOTIC CULTURES ON THE CHANGE IN ANTIBIOTIC SENSITIVITY OF STRAINS E. COLI ATCC 25222 AND S. ENTERITIDIS 182 IN VITRO. Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University). 2014;(3):110-114. (In Russ.)

Views: 250


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-6724 (Print)