Preview

Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University)

Advanced search

IMPACT OF HORTICULTURE ON THE FOOD PROVISION OF THE SUBURBAN AREA

Abstract

The paper shows the results on analysis of horticulture development in the suburbs of Novosibirsk. The article highlights the main problems of horticulture that influence the food provision. The author sees the problems as including the consumption of vegetables on the rate that does not correspond to the efficient rates of food consumption and the standards of the Institute of Nutrition RAMS; import of vegetables with low food safety; low level of commodities produced by private subsidiary farming; insufficient introduction of scientific developments and progress due to the lack of funds for buying them; insufficient qualification of the staff and lack of understanding from the part of directors of agricultural enterprises in relation to obligatory application of modern scientific and technological developments. In order to solve the problems, the author suggests the following measures: development of «the green gardens» (minimarkets); restoration and the development of green house horticulture through the intensification of research, training of qualified personnel, fast introduction of scientific developments into production, increase of the production culture; production development and marketing organic vegetables mainly produced by private subsidiary farming; the increase of state support of agricultural producers; usage of the national machinery in agriculture and conforming to the foreign standards, specific machinery and equipment for horticulture; regulation of dwelling aspects, transport and social problems; and development of the national seed production.

About the Author

Г. Рехтина
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


References

1. Блиева Л. В. Организационно-экономический механизм управления плодоовощным подкомплексом АПК на региональном уровне (конец XX вв.). - Нальчик, 2013. - 211 с.

2. Алтухов А. Парадигма продовольственной безопасности страны в современных условиях // Экономика сел. хоз-ва России. - 2014. - № 11. - С. 4-12.

3. Минаков И. Инновационное развитие овощеводства как основа продовольственной безопасности // Там же. - С. 26-34.

4. Старых Г. А., Гончаров А. В. Овощеводство защищенного грунта: учеб. пособие. - М.: ФГБОУ ВПО РГАЗУ, 2014. - 116 с.

5. Современные технологии хранения и переработки плодоовощной продукции: науч.-аналит. обзор. - М.: ФГНУ «Росинформагротех», 2009. - 172 с.

6. Динамика производства и потребления овощной продукции в России / Е. Силко, В. Гумеров, А. Карпов, Д. Тарасенко // Экономика сел. хоз-ва России. - 2014. - № 9. - С. 44-51.

7. Современное состояние и перспективы инновационного развития овощеводства и картофелеводства: материалы междунар. науч.-практ. конф., посвящ. 25-летию ГНУ Примор. ООС ВНИИО Россельхозакадемии. - Артем, 2013. - 256 с.

8. Основные показатели социально-экономического положения городских округов и муниципальных районов Новосибирской области. 2009-2014 гг.: стат. сб. / Территориал. орган ФСГС по Новосиб. обл. - Новосибирск, 2015. - 179 с.

9. Сельское хозяйство в Новосибирской области 2005, 2010-2014 гг.: стат. сб. / Территориал. орган ФСГС по Новосиб. обл. - Новосибирск, 2015. - 57 с.

10. Рехтина Г. А. Проблемы развития плодоовощного комплекса пригородных зон Новосибирской области // Вестн. НГАУ. - 2010. - № 1(13). - С. 86-90.

11. Потребление продуктов питания населением Новосибирской области за 2009-2014 гг.: стат. сб. / Территориал. орган ФСГС по Новосиб. обл. - Новосибирск, 2015. - 29 с.

12. Посевные площади и валовые сборы сельскохозяйственных культур по районам Новосибирской области: сб. за 2014 г. / Территориал. орган ФСГС по Новосиб. обл. - Новосибирск, 2015. - 112 с.

13. Щетинина И. В., Балашов А. П. Проблемы продовольственной безопасности страны: место Сибири в их решении // Регион: экономика и социология. - 2014. - № 4(84). - С. 118-133.

14. Лявина М. Ю. Интенсификация овощеводства открытого грунта на инновационной основе: монография. - Саратов: КУБиК, 2013. - 177 с.

15. Технико-экономическое обоснование внедрения новых технологий в овощеводстве закрытого грунта: монография / И. Ю. Чазова, А. К. Осипов, О. Г. Долговых [и др.]. - Ижевск: Книгоград, 2009. - 212 с.

16. Харитонов С. Органическое сельское хозяйство: пути развития в регионах России // АПК: экономика, управление. - 2014. - № 9. - С. 51-58.

17. Рехтина Г. А. Экономическое развитие сельскохозяйственных предприятий пригородной зоны в кризисной ситуации // Вестн. НГАУ. - 2011. - № 1 (17). - С. 164-170.

18. Гешель В., Гешель А. Стимулы в системе управления оплатой труда и премированием в сфере АПК // АПК: экономика, управление. - 2014. - № 8. - С. 35-42.

19. Олонина С., Курьянова И. Рынок семян овощных культур и его развитие в Нижегородской области // Экономика сел. хоз-ва России. - 2014. - № 10. - С. 45-50.


Review

For citations:


  IMPACT OF HORTICULTURE ON THE FOOD PROVISION OF THE SUBURBAN AREA. Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University). 2016;(1):186-191. (In Russ.)

Views: 194


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-6724 (Print)