Preview

Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University)

Advanced search

IMMUNO-BIOCHEMICAL DATA OF THE BLOOD SERUM AND MORPHOHYSTOLOGICAL CHARACTERISTICS OF THE CHINCHILLA HAIR WHEN APPLYING PROBIOTICS

Abstract

The authors explored safety, immunotrophism, physiology and heritage of probitoc application for fur improvement in order to estimate efficiency of application of probiotics Veles 6.59 (dosed 0.25 ml/kg) and Vetom 4.24 (1 mcl/kg) in chinchilla breeding. The experiment was conducted on two groups of animals which contained 5 chinchillas. The animals consumed each specimen with drinking water. The experiment was conducted in the periods of juvenile fur casting when the animals were 8-11 months old. The authors observed higher concentration of globuline, α1-, α2- and γ-globuline-fractions, glucose parameters, calcium, phosphorus, IgA and IgG in the blood serum of the experimental group that received Veles 6.59 and Vetom 4.24 whereas AST and ALT parameters, correlation of albumines and β-globuline fractions were lower. Application of probiotics made directing hair and guard hair thicker whereas down hair became longer and thinner. These immunobiochemical parameters of blood serum and morphohystology of chinchillas’ fur speaks about positive effect of probiotics on the mineral, lipid and carbohydrate metabolism, immune-biological response, specific humoral mechanism of the organism protection and fur wear and soft properties.

About the Authors

А. Громова
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


Г. Ноздрин
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


References

1. Гладилов Ю. И. Новые селекционные достижения в звероводстве и кролиководстве // Кролиководство и звероводство. - 2015. - № 1. - С. 20.

2. Колдаева Е. М. Шиншилла - новый вид пушных зверей в Государственном реестре селекционных достижений // Кролиководство и звероводство. - 2015. - № 2. - С. 14-15.

3. Горбунов В. В. Шиншилла от А до Я. - М.: АСТ ВКТ, 2011. - 189 с.

4. Рахманов А. И. Шиншилла. - М.: Аквариум-Принт, 2006. - 64 с.

5. Рахманов А. И. Шиншилла. Содержание. Разведение. Кормление. - М.: Аквариум-Принт, 2008. - 112 с.

6. Рычкова Ю. В. Шиншиллы. - М.: Вече, 2004. - 64 с.

7. Харчук Ю. И. Зверьки шиншиллы. Содержание и разведение. - Ростов н/Д: Феникс, 2004. - С. 116-120.

8. Терская Л. А. Технология изготовления меховых изделий: учеб. пособие. - Владивосток: Изд-во ВГУЭС, 2004. - 150 с.

9. Новиков М. В. Разработка методов оценки качества шкурок шиншилл и совершенствование процессов их производства: дис. … канд. техн. наук. - М., 2010. - 156 с.

10. Кузнецов Б. А. Основы товароведения пушно-мехового сырья. - М.: Гос. изд-во техн. и экон. лит. по вопр. заготовок, 1952. - 508 с.

11. Мигалатюк Д. Я. Метод определения тонины шерстных волокон. - М.: MBА им. К. И. Скрябина, 1985. - 12 с.

12. Хлудеев К. Д. Практикум по товароведению и технологии кожевенного сырья. - М.: MBА им. К. И. Скрябина, 1986. - 82 с.

13. Герасименко В. В. Воздействие лактобацилл на обмен кальция в организме // Вестн. ОГУ (прил. «Биоэлементология»). - 2005. - № 2. - С. 21-23.

14. Клиническая биохимия: учеб. пособие / В. Н. Бочков, А. Б. Добровольский, Н. Е. Кушлинский [и др.]; под ред. В. А. Ткачука. - 3-е изд., испр. и доп. - 2008. - 264 с.

15. Системная реакция организма экспериментальных животных на длительный прием пробиотика / А. И. Калмыкова, Н. А. Пальчикова, Н. П. Бгатова [и др.] // Бюл. СО РАМН. - 2005. - № 3. - С. 101.

16. Сафронова Л. А. Биологическая активность пробиотических штаммов бацилл - основы препарата эндоспорина // Доповіді Національної академії наук України. - 2015. - № 6. - С. 138-146.

17. Вишняков С. И. Патология белкового обмена у сельскохозяйственных животных. // Докл. ВАСХНИЛ. - 1983. - № 8. - С. 35-37.

18. Бышевский А. Ш., Терсенов О. А. Функции белков // Биохимия для врача. - 1994. - № 4. - С. 25-26.

19. Метаболические заболевания печени как системные проявления дисбактериоза кишечника. Роль пробиотиков в нормализации кишечной микрофлоры / Н. А. Агафанова, И. В. Васильев, Т. А. Гусаимова, А. Н. Иванов // Рус. мед. журн. - 2008. - Т. 16, № 6. - С. 396-402.

20. Похиленко В. Д., Перелыгин В. В. Пробиотики на основе спорообразующих бактерий // Хим. и биол. безопасность. - 2007. - № 2-3 (32-33). - С. 20-41.

21. Шульпекова Ю. О. Пробиотики и продукты функционального питания // Рос. журн. гастроэнтерологии, гепатологии, колопроктологии. - 2012. - Т. 22, № 3. - С. 70-79.

22. Павлова Н. Р. Строение и изменчивость кожного и волосяного покрова шиншиллы (Chinchilla laniger Molina): дис. … канд. биол. наук. - М., 1971. - 164 с.

23. Bennett E. T. On the Chinchillidae, a family of herbivorous Rodentia, and on a new genus referrible [sic] to it. // Transactions of the Zoological Society of London. - 1835. - Vol. 1. - P. 35-64.

24. Кирис И. Б. Биология длиннохвостой шиншиллы: дис. … канд. биол. наук. - М., 1973. - 163 с.

25. Dathe H. Dr., Schöps P. Dr. Unter Mitarbeit von 11 Fachwissenschaftlern: Pelztieratlas. - VEB Gustav Fischer Verlag Jena, 1986. - S. 111-113.

26. Wilcox H. N. Histology of the skin and hair of the adult chinchilla // Anatomical Record. - 1950. - Vol. 108. - P. 385-397.


Review

For citations:


 ,   IMMUNO-BIOCHEMICAL DATA OF THE BLOOD SERUM AND MORPHOHYSTOLOGICAL CHARACTERISTICS OF THE CHINCHILLA HAIR WHEN APPLYING PROBIOTICS. Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University). 2016;(1):91-99. (In Russ.)

Views: 285


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-6724 (Print)