Preview

Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University)

Advanced search

CURRENT STATE AND PROSPECTS OF DEVELOPMENT OF SHEEP BREEDING IN THE REPUBLIC OF BURYATIA

Abstract

A retrospective analysis of the development of the sheep industry in the Republic of Buryatia, which revealed a reduction in the number of sheep in the country since 1998 and 2015, with 280,8 267,1 thousand (5 %), and the production of wool from 780 to 490 tons in weight (37,0 %). Imports of mutton in 2008 amounted to 17 thousand tons In 2012, imports of meat, the situation has improved and amounted to 9.1 thousand tons On the level of production of sheep production and its quality is significantly influenced by the breed of sheep, their age, constitutive and productive type, conditions of feeding and maintenance of animals. For these purposes, given a brief description of the breeds of sheep that will be valuable for the development of the industry in the region. By medical standards, lamb in the diet should be 14.5 % of the total consumption of meat and meat products. This means that in a year per capita mutton requires 9 kg, but the needs of the Russian population, according to indices of domestic production, mutton is satisfied only by 10 %. In this paper the author considers the problem of reduction of livestock and reduction of production and ways of their solution based on the change in the specialization of farms with wool on the local area.

About the Authors

В. Цынгуева
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


А. Гааг
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


References

1. Портал о животноводстве, мясе и переработке для профессионалов [Электрон. ресурс]. - Режим доступа: http://www.myaso-portal.ru/analitika/v-rossii-rastet-spros-na-baraninu.

2. Свириденкова М. А., Александрова Е. А., Черненков В. В. Современное состояние и перспективы развития овцеводства в Смоленской области // Экономика с.-х. и перераб. предпр. - 2013. - № 10. - С. 47-49.

3. Мусаева П. О. Резервы повышения экономической эффективности производства продукции овцеводства [Электрон. ресурс]. - Режим доступа: http://www.rppe.ru/wp-content/uploads/2011/05/musaeva-po.pdf.

4. Перспективы развития мясного овцеводства в Республике Бурятия / С. И. Билтуев, Г. М. Жилякова, В. А. Ачитуев, Б. В. Жамьянов // Зоотехния. - 2014. - № 4. - С. 47-51.

5. Цынгуева В. В. Современные тенденции развития отрасли овцеводства в Республике Бурятия // Вестн. НГАУ. - 2009. - № 11. - С. 63-66.

6. Федеральная служба государственной статистики [Электрон. ресурс]. - Режим доступа: http://www.gks.ru.

7. Русановский Е. В. Оценка состояния и тенденций развития современного предпринимательства на рынке продукции овцеводства (на материалах Ставропольского края): автореф. дис. … канд. экон. наук. - Ставрополь, 2009. - 22 с.

8. Маркетинговые исследования рынков [Электрон. ресурс]. - Режим доступа: http://roif-expert.ru/selskoe-khozyajstvo/baranina.html (дата обращения 02.03.2015).

9. Рудой Е., Афанасьев Е., Григорьев Н. Формирование единого продовольственного рынка Сибири // АПК: экономика и управление. - 2011. - № 5. - С. 66-69.


Review

For citations:


 ,   CURRENT STATE AND PROSPECTS OF DEVELOPMENT OF SHEEP BREEDING IN THE REPUBLIC OF BURYATIA. Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University). 2015;(4):238-242. (In Russ.)

Views: 446


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-6724 (Print)