Preview

Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University)

Advanced search

EFFECT OF VETOM 1.1 PROBIOTIC AND MORPHOLOGICAL PARAMETERS OF THE BLOOD OF BROILERS

Abstract

The paper explores morphological composition of Smena-2 broilers’ blood in order to estimate their physiological condition and correct it by means of probiotic vetom 1.1. The authors investigated the number of erythrocytes, erythrocytes sedimention rate hemo globin, hematocrit, average concentration of hemo globin in erythrocyte and average corpuscular volume. The authors outline that dynamics of poultry blood is provided by age changes and influence of different doses of probiotic in the experimental groups. Probiotic vetom 1.1 affected positively hematopoiesis, enhanced oxygen function of erythrocytes and erythropoiesis andsupported leucocytes concentration, lymphocytes and monocytes. The data received certify that Vetom 1.1 stimulated morphological composition of broilers blood within high parameters of physiological standards. Application of vetom 1.1 in feeding of broilers from their first days increases resistance by means of the number of pseudoeosinophils, lymphocytes and monocytes in the blood. This shows functional activity of immunity cell factors whereas reducing of the number of eosinophils demonstrates no allergic features of vetom 1.1. The research identifies efficient doses and schemes of probiotic application. The authors found out that long application of vetom 1.1 reduces its effect.

About the Authors

А. Шевченко
Горно-Алтайский НИИ сельского хозяйства; Горно-Алтайский государственный университет
Russian Federation


С. Шевченко
Горно-Алтайский государственный университет
Russian Federation


References

1. Кощаев А., Петенко А., Калашников А. Кормовые добавки на основе живых культур микроорганизмов // Птицеводство. - 2006. - № 3. - С. 43-45.

2. Ноздрин Г. А., Иванова А. Б., Ноздрин А. Г. Коррекция роста и развития цыплят-бройлеров кроссов ISA и Бройлер 6 с использованием ветома // Пути повышения эффективности АПК в условиях вступления России в ВТО: материалы междунар. науч.-практ. конф. - Уфа, 2003. - С. 232-234.

3. Овчинников А. А., Пластинина Ю. В., Ишимов В. А. Сравнительное применение пробиотиков в птицеводстве // Зоотехния. - 2008. - № 5. - С. 8-10.

4. Субботин В. В., Данилевская Н. В. Основные аспекты применения пробиотиков в ветеринарии и животноводстве // Гастроэнтерология Санкт-Петербурга. - 2009. - № 4. - С. 38.

5. Иванова А. Б., Ноздрин Г. А. Изучение нового пробиотического препарата ветом 2.16 в птицеводстве // Актуальные проблемы ветеринарной медицины: материалы II Сиб. вет. конгр. / Новосиб. гос. аграр. ун-т. - Новосибирск, 2010. - С. 243-245.

6. Суханова С. Ф., Кожевников С. В., Шульгин С. В. Применение пробиотиков для гусят-бройлеров // Вестн. АГАУ. - 2011. - № 5 (79). - С. 73-76.

7. Ноздрин Г. А., Карачковская В. А., Каракулова О. А. Применение пробиотиков для ускорения роста и развития цыплят // Актуальные вопросы ветеринарии. - Новосибирск, 2001. - С. 97-98.

8. Малик Н. И., Панин А. Н., Чупахина Н. А. Влияние пребиотической добавки на факторы естественной резистентности цыплят-бройлеров // Сб. науч. тр. ВГНКИ. - М., 2003. - Т. 64. - С. 252-258.

9. Никулин В. Н., Тараканов Б. В., Герасименко В. В. Биологические основы применения пробиотических препаратов в сельском хозяйстве. - Оренбург: Изд. центр ОГАУ, 2007. - 112 с.

10. Малик Н. И., Панин А. Н. Регуляция безопасности пробиотиков и микробных кормовых добавок - состояние и перспективы // Гастроэнтерология Санкт-Петербурга. - 2009. - № 4. - С. 26.

11. Эффективность пробиотика «Норд Бакт» при выращивании цыплят / А. М. Неустроева, М. П. Федо-рова, Н. П. Тарабукина [и др.] // Гастроэнтерология Санкт-Петербурга. - 2009. - № 4. - С. 30.

12. Шульгин С. В., Махалов А. Г. Морфологические показатели крови молодняка гусей под влиянием пробиотиков серии ветом // Вестник развития науки и образования. - 2011. - № 4. - С. 11-14.

13. Цапалова Г. Р., Хабиров А. Ф. Возрастные изменения гематологических показателей и микробиологического статуса гусят-бройлеров при использовании пробиотиков // Вестн. Башкир. ГАУ. - 2014. - № 3. - С. 31-34.

14. Методологические основы оценки клинико-морфологических показателей крови домашних животных / Е. Б. Бажибина, А. В. Коробов, С. В. Середина, В. П. Сапрыкин. - М.: Аквариум, 2004. - 128 с.

15. Методика проведения научных и производственных исследований по кормлению сельскохозяйственной птицы: рекомендации / Ш. А. Имангулов, И. А. Егоров, Т. М. Околелова [и др.]. - Сергиев Посад: ВНИТИП, 2000. - 36 с.

16. Овсянников А. И. Основы опытного дела в животноводстве. - М.: Колос, 1976. - 304 с.

17. Шестеркин Б. А. Получение крови у кур из сердца // Тез. докл. молодых ученых научной конференции. - Оренбург, 1972. - С. 142-144.

18. Меньшиков В. В., Делекторская Л. Н., Золотницкая Р. П. Лабораторные методы исследования в клинике: справочник; под ред. В. В. Меньшикова. - М.: Медицина, 1987. - 368 с.

19. Плохинский Н. А. Руководство по биометрии для зоотехников. - М.: Колос, 1969. - 256 с.

20. Меркурьева Е. К. Биометрия в селекции и генетике сельскохозяйственных животных. - М.: Колос, 1970. - 423 с.

21. Зайцев Г. Н. Методика биометрических расчётов. Математическая статистика в экспериментальной ботанике. - М.: Наука, 1973. - 256 с.


Review

For citations:


 ,   EFFECT OF VETOM 1.1 PROBIOTIC AND MORPHOLOGICAL PARAMETERS OF THE BLOOD OF BROILERS. Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University). 2015;(4):147-153. (In Russ.)

Views: 646


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-6724 (Print)