Preview

Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University)

Advanced search

TECHNOLOGICAL AND BIOLOGICAL METHODS IMPROVING BIORESOURCE POTENTIAL OF ALFALFA-BROME GRASS MIXTURE

Abstract

The article reflects the problem of increasing production and efficient application of feed protein for ruminants and considers it as the urgent and important one. Recent research on digestion and fixation of feed nutrients provided adjustment of standard methods of feeding and evaluation of feeding forages. The authors consider protein solubility and fissility to be the important parameters of protein quality. Due to this fact the researchers have tested methods contributing to high protein concentration in alfalfa-brome grass mixture and assessed the quality of protein in respect to its solubility and fissility when making hay, silage and haylage. The paper explores alfalfa-brome grass mixture (60 : 40) as it is the most wide-spread in Western Siberia. The research was conducted in 5 stages of plant vegetation: crop and bean tillering, stem elongation and bean shooting, crop earing and bean budding, blossoming and fruitification. The grass mixture was preserved for silage, haylage and hay according to the general methods. The concentration of raw protein in the stage of crop earring and bean budding is maximum (154 g/kg of dry matter). The authors observe decrease in raw protein solubility and fissility from seadling stage and spring aftergrowing to fruitification as 64.5 to 51.4 (P < 0.001) and from 83.4 to 74.5 (P < 0.001). Making of haylage at the stage of crop earing and bean budding contributes to the highest concentration of protein (up to 151 g/kg of dry matter) that is compared with herbage. Making of haylage and hay from the grass mixture at the stage of awnless brome earing and alfalfa budding decreases protein solubility to 51.8 and 50.1 % (Р < 0.05 - 0.01) compared with herbage. Technology of haymaking doesn’t influence raw protein fissility whereas technology of haylage making decreases protein fissility up to 73.7 % (Р < 0.05) compared with herbage

About the Authors

В. Токарев
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


Л. Лисунова
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


А. Гражданкина
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


И. Антонова
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


References

1. Чекмарев П. А., Артюхов А. И. Рациональные подходы к решению проблемы белка в России // Достижения науки и техники АПК. - 2011. - № 6. - С. 5-8.

2. Сварич Д. А., Трухачев В. И., Злыднев Н. З. Продуктивность коров при различной распадаемости протеина в рубце // Проблемы биологии продуктивных животных. - 2007. - № 2. - С. 123-130.

3. Попова С. А. Современные подходы к протеиновому питанию высокопродуктивных коров // Псковский регионологический журнал. - 2007. - № 7. - С. 26-30.

4. Токарев В. С., Лисунова Л. И., Кузьмина Н. И. Использование «Новатана 50» в кормлении лактирующих коров // Докл. РАСХН. - 2013. - № 1. - С. 44-46.

5. ГОСТ 27262-87. Комбикорма. Ч. 7: Корма растительного происхождения. Методы анализа. - М.: Изд-во стандартов, 2002. - 9 с.

6. ГОСТ Р 55986-2014. Силос из кормовых растений. Общие технические условия. - М.: Стандартинформ, 2014. - 10 с.

7. ГОСТ Р 55452-2013. Сено и сенаж. Технические условия. - М.: Стандартинформ, 2014. - 9 с.

8. ГОСТ 28075-89. Корма растительные. Метод определения расщепляемого сырого протеина. - М.: Изд-во стандартов. - 2015. - 4 с.

9. ГОСТ 28074-89. Корма растительные. Метод определения расщепляемого сырого протеина. - М.: Изд-во стандартов. - 2015. - 4 с.

10. Лакин Г. Ф. Биометрия: учеб. пособие для ун-тов и пед. ин-тов. - М.: Высш. шк., 1973. - 343 с.

11. Тяпушин Е. А. Технология и технические средства, применяемые при заготовке сена, силоса и сенажа // Кормопроизводство. - 2008. - № 7. - С. 26-29.

12. Токарев В. С. Кормовые средства Западной Сибири: учеб. пособие. - Новосибирск, 2008. - 253 с.

13. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных: cправ. пособие / под ред. А. П. Калашникова, В. И. Фисинина, В. В. Щеглова, Н. И. Клейменова. - 3-е изд., перераб. и доп. - М., 2003. - 437 c.

14. Токарев В. С., Зензина Т. А., Лисунова Л. И. Влияние фазы вегетации на содержание протеина в кормах семейства бобовых // Вестн. НГАУ. - 2012. - № 4. - С. 63-65.


Review

For citations:


 ,  ,  ,   TECHNOLOGICAL AND BIOLOGICAL METHODS IMPROVING BIORESOURCE POTENTIAL OF ALFALFA-BROME GRASS MIXTURE. Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University). 2015;(4):101-106. (In Russ.)

Views: 209


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-6724 (Print)