AGE CHANGES OF BONE TISSUE AMINO ACID COMPOSITION IN THE POSTNATAL DEVELOPMENT OF ROMANOVSKAYA SHEEP
Abstract
Not less than 22 amino acids are involved in the formation of animal body tissues. Protein synthesis runs following the genetic code and depends upon the supply of the number required for separate amino acids in the body. If the lack of amino acids can be corrected with synthesis or transamination processes, the deficiency of nonessential amino acids causes protein synthesis to break down. The paramount importance of amino acids for the animal organism made us conduct examinations in Romanovskaya sheep’s bone tissue to identify the content of 16 amino acids, eight of them were essential and the rest was nonessential. The material to examine was lower jaw, shin and breast bones of Romanovskaya sheep. The bone sock was obtained from clinically healthy animals from 11 age groups. Amino acids percentage was determined by ААА-881 automatic analyzer. The numerical material obtained was processed statistically. The examinations conducted identified that the percentage content of amino acids in the sheep’s bone tissues was not permanent and had the indexes varied with animas’ age. Each amino acid has its own certain age when its content in bones has minimal and maximal indexes. It should be noted that the number of amino acids, such as arginine, proline, glycine, alanine and glutamic acid is the highest, while the number of tyrosine, cystin, lysine, valine, methionine and isoleucine is the least.
About the Authors
Е. Исаенков
Ивановская государственная сельскохозяйственная академия им. акад. Д. К. Беляева
Russian Federation
М. Волкова
Ивановская государственная сельскохозяйственная академия им. акад. Д. К. Беляева
Russian Federation
А. Козлов
Ивановская государственная сельскохозяйственная академия им. акад. Д. К. Беляева
Russian Federation
Г. Тимофеева
Ивановская государственная сельскохозяйственная академия им. акад. Д. К. Беляева
Russian Federation
Е. Рыжова
Ивановская государственная сельскохозяйственная академия им. акад. Д. К. Беляева
Russian Federation
References
1. Арсеньева Т. В. Аминокислотный состав крови и мышц у романовских ягнят и связь его со скоростью роста // Научные исследования в романовском овцеводстве. - Ярославль, 1973. - Вып. 3. - С. 71-75.
2. Вракин В. В., Табаков Г. П., Табаков Л. П. Аминокислотный состав мышечной ткани бычков при их откорме на барде // Изв. ТСХА. - 1986. - Вып. 5. - С. 148-154.
3. Зорков Ю. В. АТФазная активность, обмен аминокислот и моновалентных электролитов у свиноматок и поросят-сосунов при скармливании протеиновой добавки из кожевенных отходов: автореф. дис. … канд. биол. наук. - Курск, 1990. - С. 22.
4. Исаенков Е. А. Возрастные изменения аминокислотного состава большеберцовой кости романовских овец // Сб. науч. тр. МВА. - М., 1984. - С. 45-49.
5. Исаенков Е. А. Анатомические и физико-химические изменения периферического скелета у романовских овец в онтогенезе: дис. … д-ра вет. наук. - Иваново, 1997. - С. 403.
6. Возрастные изменения аминокислотного состава грудной кости в постнатальном развитии романовских овец / Е. А. Исаенков, М. В. Волкова, А. Б. Козлов, Г. С. Тимофеева // Актуальные проблемы науки в аграрном комплексе: сб. ст. 62-й Междунар. науч.-практ. конф. - Кострома, 2011. - Т. 1. - С. 99-101.
For citations:
,
,
,
,
AGE CHANGES OF BONE TISSUE AMINO ACID COMPOSITION IN THE POSTNATAL DEVELOPMENT OF ROMANOVSKAYA SHEEP. Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University). 2014;1(30):60-63.
(In Russ.)
Views:
176